Ζαχαριάδης: Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια; Πολιτική μάχη με φόντο τις δηλώσεις Σπανού

Ζαχαριάδης: Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια; Πολιτική μάχη με φόντο τις δηλώσεις Σπανού

Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν. Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο

Σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Σπανού για τη φωτιά στην Εύβοια

Οι πυρκαγιές φέρνουν και πολιτικές… φωτιές οι οποίες θα κορυφωθούν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

«οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και ΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες

Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης” αναφέρει σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρει στην ανακοίνωση:
Φώτης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εκλέχθηκε υποστηριζόμενος από την ΝΔ):

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν. Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

Οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και ΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες. Σε συνέντευξη του πριν από μια βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για λάθη και ευθύνες. Δεν μας είπε και δεν έδειξε ποια ήταν τα λάθη και ευθύνες για δέκα μέρες. Ζήτησε συγγνώμη… Για ποιο πράγμα επίσης δεν μας είπε! Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι αφηρημένη, στις δημοκρατίες πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, επικοινωνιακή φωτοβολίδα και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών.

Σημειώνει πως «από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα. Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη. Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιμένει απαντήσεις «ούτε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά». «Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος και καταλήγει: «με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους και καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες».

«Σε συνέντευξή του πριν από μια βδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για λάθη και ευθύνες. Δεν μας είπε και δεν έδειξε ποια ήταν τα λάθη και ευθύνες για δέκα μέρες. Ζήτησε συγγνώμη... Για ποιο πράγμα επίσης δεν μας είπε», αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης. Προσθέτει ότι «ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το 'επιτελικό κράτος' του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς». Ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει ότι «η πολιτική ευθύνη δεν είναι αφηρημένη, στις δημοκρατίες πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, επικοινωνιακή φωτοβολίδα και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών».

Στη δήλωσή του ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραθέτει τις εξής αναφορές του κ. Σπανού: «Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν. Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

Γιάννης Οικονόμου: Σκοπίμως αποκρύπτεται η τοποθέτηση του κ. Σπανού
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζει την επιλεκτική επίκληση δηλώσεων του κ. Σπανού, από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνομωσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως η τοποθέτηση του αποκρύπτεται. Δεν μας αιφνιδιάζει αφού κάθε φορά που οι θέσεις του δεν απηχούν στην πραγματικότητα, κατασκευάζει μια πραγματικότητα στα μέτρα του».

Νίκος Ρωμανός: O Τσίπρας συνεχίζει και σήμερα την αναζήτηση ψήφων πάνω στις στάχτες
Απαντώντας στις δηλώσεις του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με τη δήλωση του  Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, σχολιάζοντας ότι ο κ. Ζαχαριάδης σκοπίμως την απέκρυψε.

 
Σπανός: «Καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει την οποιαδήποτε επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά»
«Δεν ήξερα ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη, χρειάζεται να παρεμβληθεί μία κάμερα…αλλά και αυτό ενδεχομένως έγινε απαραίτητο», είπε πει ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σπανός μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Ο κ. Σπανός ολοκλήρωσε την εισήγησή του τονίζοντας ότι «Κανένα Αιολικό Πάρκο δεν έχει θέση στην καμένη γη». Στην δευτερολογία του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, προχώρησε σε διορθωτική τοποθέτηση σε σχέση με τα περί «εντολής μη κατάσβεσης» αναφέροντας ότι «καμία Πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει την οποιαδήποτε επιθυμία ή βούληση να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά»

 
Σε γραπτή δήλωσή του, που συμπεριλαμβάνεται στο απολογιστικό Δελτίο Τύπου της περιφέρειας, ο Φάνης Σπανός κάνει λόγο για «..μια καταστροφή, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αντιθέτως, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα, για να δοθούν απαντήσεις σε μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία είδε τον τόπο της να καταστρέφεται»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα