Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό ζήτημα που ανακύπτει λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές, που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

«Συναγερμός» στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Ήδη στην Ευρώπη έχει σημάνει «συναγερμός» μετά και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν καθώς η ανησυχία για μία  νέας, σφοδρής μεταναστευτικής -προσφυγικής κρίσης θεωρείτη δεδομένη με το ενδεχόμενο της επανάληψης των μαζικών μεταναστευτικών ροών του 2015 να είναι προ των πυλών. Ήδη, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η συζήτηση έχει εκκινήσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μετριαστεί -ή ακόμη και να αναχαιτιστεί- το νέο μεταναστευτικό κύμα, την ώρα που η Τουρκία κατασκευάζει με φρενήρεις ρυθμούς τείχος στα σύνορά της.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το νέο καθεστώς. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να περιορίσει την μαζική φυγή προσφύγων από την περιοχή, την ώρα που πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300.000 -500.000 πρόσφυγες που ενδέχεται να απομακρυνθούν άμεσα από το Αφγανιστάν.

Την Πέμπτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις κινήσεις της Ελλάδας  απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχουμε ζητήσει μια ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει» προσθέτοντας ότι «έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες και προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ για το Αφγανιστάν τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

 «Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη νέου μεταναστευτικού κύματος προσφύγων» προεξόφλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρότι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα