Χρήστος Παππάς: Έρευνα για πιθανότητα εμπλοκής και άλλων στην υπόθαλψη του

Χρήστος Παππάς: Έρευνα για πιθανότητα εμπλοκής και άλλων στην υπόθαλψη του

Έρευνα για το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων στην πολύμηνη υπόθαλψη του Χρήστου Παππά θα ερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν, εκτός από την 52χρονη που καταδικάστηκε για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, ο Χρήστος Παππάς είχε βοήθεια και από άλλα άτομα της εμπιστοσύνης του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκαν καταθέσεις μαρτύρων που έχουν δοθεί στο παρελθόν στις οποίες κατονομάζονται συγκεκριμένα πρόσωπα, πλην της 52χρονης, τα οποία φέρονται να κάλυπταν τον 59χρονο ώστε να διαφεύγει της σύλληψης.

Σε ένα ασημί τζιπ της αντιτρομοκρατικής, στο πίσω κάθισμα ανάμεσα σε 2 αστυνομικούς, ανέκφραστος με παραπάνω κιλά σε σχέση με την προηγούμενη φορά που οι κάμερες τον είχαν καταγράψει, ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς φτάνει στο Εφετείο και ζει αυτό που επί 9 μήνες προσπαθούσε να αποφύγει.
Ο θεωρητικός και υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, ο κουμπάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και νονός της κόρης του Ουρανίας, οδηγείται στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών και περιμένει να ξεκινήσει η μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού, για να εκτίσει την ποινή του.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες, όταν η Αντιτρομοκρατική κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του.

Σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, το νούμερο δύο της εγκληματικής οργάνωσης είχε βρει το καταφύγιο που έψαχνε, φιλοξενούμενος μιας 50χρονης Ελληνουκρανής που στο παρελθόν είχε κατέβει υποψήφια με το συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη σε δημοτικές εκλογές της Αθήνας, πρόσεχαν καθημερινά ώστε να μην κινήσουν την παραμικρή υποψία.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής αποκάλυψαν το μυστικό του Χρήστου Παππά και το βράδυ της Πέμπτης με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση ο καταζητούμενος ακινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος και όταν τους είδε ο Χρήστος Παππάς σηκώθηκε και τους είπε: «Εντάξει παιδιά έρχομαι. Αλλά να ξέρετε, μέσα στον επόμενο μήνα σκόπευα να παραδοθώ».

Ο Χρήστος Παππάς δεν αντιστάθηκε και ήταν απόλυτα συνεργάσιμος. Η κινητοποίηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσε τη γειτονιά, με όλους να προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο της αναστάτωσης.

Ο υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης μεταφέρθηκε στον δέκατο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και παρέμεινε τη νύχτα στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής.

Το χρονικό
Τα ίχνη του Χρήστου Παππά είχαν χαθεί τον περασμένο Οκτώβρη λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι αστυνομικοί τον είχαν αναζητήσει σε έξι περιοχές της Αττικής, με τις έρευνες να επεκτείνονται και στον τόπο καταγωγής του, στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλους αυτούς τους μήνες εξετάστηκαν από τις Αρχές πάνω από 300 άτομα και αφού αποκλείστηκε η περίπτωση να σχετίζονται με την εξαφάνιση του Χρήστου Παππά, οι αστυνομικοί εστίασαν στην 50χρονη Ελληνοουκρανή.

Η είδηση άρχισε από τα ξημερώματα να προβάλλεται στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Η 50χρονη ιδιοκτήτρια του σπιτιού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Ο Χρήστος Παππάς που είχε κριθεί ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και τριών μηνών, υποστηρίζει ότι δεν κρυβόταν στο επίμαχο διαμέρισμα όλους αυτούς τους μήνες. Με τους αστυνομικούς να έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάσχεση τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, για να ρίξουν περισσότερο φως στα όσα έγιναν το τελευταίο 9μηνο.

Η Ουκρανή που τον έκρυβε 

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, εκ των οποίων οι τρεις εκτιτέοι και οι υπόλοιποι με αναστολή, καταδικάστηκε από το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο η 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία, στης οποίας το διαμέρισμα εντοπίστηκε ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς.
Το δικαστήριο όμως έδωσε στην έφεση της αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου αφήνεται ελεύθερη ενώ απέρριψε το αίτημα να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.  
Η 52χρονη υποστήριξε ότι επρόκειτο περί μιας κοινωνικής-εθιμοτυπικής επίσκεψης του Χρήστου Παππά στο σπίτι της και ότι πρώτη φορά από τότε που καταδικάστηκε και εξαφανίστηκε τον είδε χθες το βράδυ.

Στην απολογία της υποστήριξε ότι:

«Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες.

Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξερε πού ήταν το σπίτι. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν.

 Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές.

Δεν περίμενα την επίσκεψη.

 Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις αρχές.

Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του.»

Πρόεδρος: Αν ειδοποιούσατε τις αρχές θα κινδυνεύατε;

Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια. Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι.

Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις αρχές;

Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία.

Είμαι μοναχοπαίδι έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια.

Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της κατηγορούμενης για υπόθαλψη εγκληματία και να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο. «Τελέστηκε η υπόθαλψη. Ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα. Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης.Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη».

Το τηλεφώνημα που έδωσε τον Παππά

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, στις 8 χθες το βράδυ έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η 52χρονη «κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής». Στη συγκεκριμένη διεύθυνση μετέβησαν οι αστυνομικοί και κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα «εντοπίστηκε ο αναζητούμενος».

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο στο διαμέρισμα ανάμεσα σε άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν και κάποια σημειώματα, για τα οποία η κατηγορούμενη δήλωσε άγνοια.

Έγραφαν:

«ΔΧΠ σ΄ αγαπάω»

«Σ' αγαπάω, αδέκαστος»

«Σ' αγαπάω, πατήρ»

«Δάσκαλος»

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα