Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την αυριανή απεργία - Χατζηδάκης: Σεβασμό της αγωνίας χιλιάδων μαθητών

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την αυριανή απεργία - Χατζηδάκης: Σεβασμό της αγωνίας χιλιάδων μαθητών

Σεβασμό της αγωνίας χιλιάδων μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ζήτησε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στις  συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για αύριο.

Οι τόνοι στη Βουλή ανέβηκαν όμως όταν ο Υπουργός απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Είστε με συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν την Αθήνα ή είστε με τους μαθητές και τους γονείς τους; Οι συνδικαλιστές έλαβαν τις αποφάσεις τους και κρίνονται όπως κρινόμαστε και εμείς. Αρχικά, την περασμένη Παρασκευή είχαν πάρει απόφαση να κάνουν 4ωρη στάση εργασίας και να διαδηλώσουν εναντίον του νομοσχεδίου. Χθες αποφάσισαν 24ωρη απεργία παραβιάζοντας - από την δική μας ανάγνωση - τις διατάξεις του νόμου. Τα ερωτήματα είναι απλά. Τι άλλαξε από την Παρασκευή και η  στάση εργασίας έγινε απεργία; Άλλαξε το νομοσχέδιο; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή στάσης; Το θύμα αυτής της νέας τοποθέτησης θα είναι οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές και οι γονείς που έχουν ίδια αγωνία με τα παιδία τους. Η ΑΔΕΔΥ και το εργατικό κέντρο Αθήνας θα τοποθετηθούν όπως νομίζουν εγώ όμως θα ήθελα από τα κόμματα μια τοποθέτηση. Είστε με τους συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν την Αθήνα ή είστε με τους μαθητές και τους γονείς τους; Θέλω ξεκάθαρη απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο Υπουργός σημείωσε  πως σε αντίθεση με τους συνδικαλιστές του Μετρό, οι «συνδικαλιστές των λεωφορείων και των τρόλεϊ αποφάσισαν – αν και έχουν την ίδια αντίθεση με το νομοσχέδιο – να μεταθέσουν την στάση εργασίας για το μεσημέρι εως τις πέντε το απόγευμα. Γιατί δεν μπορείτε να συστήσετε το ίδιο και στις άλλους; Να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους, να διαδηλώσουν αλλά να μπορέσουν και τα παιδία να δώσουν τις εξετάσεις τους. Ζητάω κάτι υπερβολικό;».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου προκειμένου όπως είπε να «αναμετρηθούμε και να δούμε πως τοποθετούνται . Αίσθηση προκάλεσε η σφοδρή επίθεση του Υπουργού στην αντιπολίτευση για την αντίθεσή της στα άρθρα περί απομείωσης της προστασίας συνδικαλιστών. «ο συνδικαλιστής είναι για σας ιερή αγελάδα; Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο εκτός από τους συνδικαλιστές που μένουν ατιμώρητοι; Είναι ρύθμιση κοινής λογικής και γι’ αυτό θα επιμείνουμε. Κλείνοντας την ομιλία του σε σαφώς προσωπικό τόνο ο κ. Χατζηδάκης είπε : «στην πλειονότητά τους οι επιθέσεις που δέχομαι είναι προσωπικές. Είναι δολοφονία χαρακτήρος  και δεν δείχνουν τίποτε άλλο παρότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε ένα άγχος σε σχέση με το πώς πάτε δημοσκοπικά και αντιπολιτευτικά και βγάζετε μόνο εμπάθεια και μίσος. Όποιος κατηγορείται έχει μια οικογένεια, μια διαδρομή, δεν είμαι καινούριος, έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από τους πολίτες , έχουν ακούσει την κριτική που με περιλούζετε αλλά από το το 2007 εκλέγομαι σταθερά και το 2019 πήρα πρώτη θέση στη Β’ Αθηνών. Είμαι υπερήφανος για το έργο μου σε όποιο Υπουργείο κι αν πέρασα» .  

Τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση τόσο του Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ όσο και του Πάνου Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ. «δεν ξέρετε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει εξαιρέσει αυτούς που παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές; Ότι τα λεωφορεία έχουν πάρει απόφαση  να ξεκινήσουν όταν τελειώσει η μεταφορά;

Αν έχετε στο μυαλό σας να προβοκάρετε την απεργία να ξέρετε ότι δεν είμαστε χθεσινοί» είπε ο κ. Παφίλης. 

«αραχνιασμένες και μουχλιασμένες οι προτάσεις σας κατά διάρκεια πανδημίας συνεχίζετε και τώρα και παραμένετε αμετανόητοι. Φιλμ νουάρ με δολοφόνο με αγγελικό πρόσωπο θυμίζετε» είπε ο κ. Σκουρλέτης κατηγορώντας τον Υπουργό για γκεμπελισμό και υποκρισία εξαιτίας τους περιορισμού του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα