Προκλητικός και στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου: Θα συναντήσω την τουρκική μειονότητα

Προκλητικός και στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου: Θα συναντήσω την τουρκική μειονότητα

Λίγο μετά τις 10 το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μπορεί λίγο πριν να αναχωρήσει από την γειτονική χώρα να δήλωνε ότι έρχεται με θετική ατζέντα, ωστόσο δεν άργησε να έρθει η πρώτη πρόκληση.

Συγκεκριμένα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό πως ήρθε στη δυτική Θράκη για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μεινότητας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Εκεί είχε μεταξύ άλλων επαφές με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε  το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017. Εκεί, τον περίμεναν 20 μαθητές.

Αργότερα, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τον τάφο του Σαδίκ, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «έρχομαι στην Αθήνα με θετική ατζέντα».

Το πρώτο σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου, ξεκινά από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»

Τις προϋποθέσεις για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όπως τις θεωρεί η Άγκυρα περιγράφει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου λίγες ώρες τις συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια εκτός του Αιγαίου και προσφυγή στην Χάγη κατόπιν διμερούς συμφωνίας στα επιμέρους θέματα.

Και αφού ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση των χωρικών υδάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της ότι η Τουρκία είναι ικανη για όλα.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις έρευνες που διεξήγαγε τον περασμένο Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο το «Όρουτς Ρέις» υποστηρίζοντας ότι ήταν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο που αποτελεί εμπόδιο για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που προωθεί η Άγκυρα.

Ανεπιθύμητο χαρακτήρισαν τον κ. Τσαβούσογλου σε ανακοίνωσή τους οι Πομάκοι της Θράκης, ζητώντας του να μην περιοδεύσει στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα