Τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Ανοιχτή σύγκρουση

Τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Ανοιχτή σύγκρουση

Άμεση ήταν η αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ στον καυγά του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στις κάμερες στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία, Ανδρέας Ρομπόπουλος, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για «αντίδραση Τσαβούσογλου στην απαράδεκτη επίθεση Δένδια στην Άγκυρα».

Σημειώνεται ότι αυτός ο τρόπος διπλωματίας είναι ο τρόπος που υιοθετεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε το έχει ξανακάνει να εκφράσει τις τουρκικές θέσεις ακόμα και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τώρα όμως όταν αυτό ακούστηκε στην Άγκυρα μπροστά στον Τσαβούγλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενοχλήθηκε και «ξέσπασε».

Η είδηση σχολιάστηκε και από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάνοντας λόγο για συνάντηση που πήρε διαφορετική τροπή από τον αρχικό στόχο, και τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Με βάση τα όσα έχουμε συνηθίσει ήταν έκπληξη η στάση του κ. Δένδια. Οι κοινές δηλώσεις είναι συνήθως χλιαρές. Ήταν εκτός διπλωματικής πρακτικής αυτό που συνέβη, αν και δεν είναι και πρωτοφανές. Νομίζω πως ήταν μια σχεδιασμένη κίνηση από την ελληνική πλευρά. Είχαν προετοιμαστεί οι δηλώσεις. Νομίζω ότι Αθήνα πήγε στην Άγκυρα αποφασισμένη να δώσει τέλος στην υποκρισία στις διμερείς επαφές που επικρατεί πολλά χρόνια. Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή αντανακλά ένα υπολογισμένο ρίσκο. Είτε θα προχωρήσουμε με ειλικρίνεια και τους όρους που θέτει η Ελλάδα και η ΕΕ, ή δε θα πάμε  πουθενά. Μερικές ώρες πριν τη συνάντηση έχουμε τις απειλές Ερντογάν για απόβαση στην Κύπρο, αλλά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου», σχολίασε ο κ. Υφαντής.

«Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που ξεχάσαμε το φοβικό σύνδρομο και ένας Έλληνας ΥΠΕΞ ενήργησε με εθνική υπερηφάνεια. Για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έθεσε τα θέματα. Οι Τούρκοι έρχονται πάντα με την ίδια ατζέντα. Πρέπει και εμείς να συνεχίσουμε να έχουμε μια στρατηγική και να θέσουμε και άλλα θέματα. Δεν είναι μόνο τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας», είπε από τη μεριά του ο κ. Πολίτης.

«Πιστεύω ότι επιλέξαμε τη σωστή στρατηγική και θέλω να προσθέσω ότι υπάρχει παροιμία που λέει ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν γίνεται η Τουρκία να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, όταν το διεθνές δίκαιο αναδεικνύει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τη δημιουργία ΑΟΖ, και η Ελλάδα να κωφεύει. Είμαι βέβαιος ότι η στάση του ΥΠΕΞ ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Αρκεί αυτή η στρατηγική να συνεχιστεί. Θέλω να χαιρετήσω αυτή τη σωστή στρατηγική. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πεδίο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε μια πολιτική εποικοδομητικού διαλόγου. Αυτή η στάση θα μας βοηθήσει υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει αμφισημία, και ότι η Ελλάδα αποφασισμένη θα κατοχυρώσει τη θέση της ως ισότιμος συνομιλητής απέναντι στην Τουρκία, και μετά γίνουν οι συζητήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα. Η Τουρκία πρέπει να παίρνει απαντήσεις. Δεν είναι πρώτη φορά που Έλληνας κορυφαίος αξιωματούχος λέει τα πράγματα με τα όνομά τους απέναντι στην Τουρκία. Το ίδιο είχε κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής. Ξεκάθαρη γλώσσα, για να πάρει την απάντηση που χρειάζεται η Τουρκία», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο αναμένεται να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Υφαντής είπε ότι «Σήμερα υπάρχει μούδιασμα στην πλευρά της Άγκυρας. Αλλά επειδή η συγκυρία είναι τέτοια που θα αναγκάσει την Άγκυρα να σκεφτεί πριν διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν και αν οριστούν οι ημερομηνίες για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει και ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών».

«Εφόσον ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά, για να μείνει ψηλά πρέπει να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας ισχύ. Πρέπει να αγοράσουμε τους φρεγάτες που το έχουμε αφήσει πίσω αυτό το πρόγραμμα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Πολίτης.

Για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και το τουλάχιστον θερμό κλίμα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε γράφουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως παρά τη συνεννόηση για μία τοποθέτηση από τον κάθε υπουργό, πήραν και οι δύο εναλλάξ τον λόγο απαντώντας ο ένας στον άλλο, με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία «οπλισμένος» με την εντολή Μητσοτάκη αν προκληθεί να απαντήσει, όπως και έκανε. 

   
DW: Σύγκρουση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών, γράφει η DW.

«Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.

   
Al Jazeera: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη Τύπου 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε τα εναρκτήρια σχόλιά του για να εκφράσει σειρά πολύχρονων παραπόνων σε βάρος της Τουρκίας, γράφει το Al Jazeera, επιλέγοντας και αυτό τη λέξη «σύγκρουση» για τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει.

   
Reuters: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανταλλάσσουν κατηγορίες

Ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές, αναφέρει το Reuters.

«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκαν κοντά σε πόλεμο πέρσι.

Ωστόσο η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του.

«Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

   
France24: Σύγκρουση υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου

Για σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας γράφει και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος των συνομιλιών ήταν, αναφέρει, οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών.

Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια.

«Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες» γράφει το AFP.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούτε» είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου, σε μια πολύ φορτισμένη στιγμή, στη διάρκειας της 35λεπτης συνέντευξης Τύπου.

«Εάν κατηγορείτε ανοιχτά τη χώρα και τον λαό μου ενώπιον του Τύπου, πρέπει να απαντήσω» είπε ο Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα