Τα κρίσιμα τετ α τετ στην Τουρκία, οι λόγοι πρόσκλησης του Ερντογάν και οι προσδοκίες

Τα κρίσιμα τετ α τετ στην Τουρκία, οι λόγοι πρόσκλησης του Ερντογάν και οι προσδοκίες

Με μία πρόσκληση για απευθείας επαφές Μητσοτάκη - Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γυρίσει στην αθήνα ο Νίκος Δένδιας μετά τις επαφές με τον σουλτάνο στο αποκαλούμενο ''λευκό παλάτι'' που έγιναν παρουσία του Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση Ερντογάν -Δένδια χαρακτηρίζεται υψηλού συμβολισμού , όπως αναφέρει το mega.com, με δεδομένο ότι ως σουλτάνος δεν συνηθίζει να δέχεται πολιτικά πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο επίπεδο του αρχηγού κράτους ή κυβέρνηση.

Το αίτημα για τη συνάντηση στο λευκό παλάτι έγινε μέσω της διπλωματικής οδού από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Η Ελλάδα είχε αντιληφθεί τις προθέσεις του ερντογάν να αναβαθμίσει το επίπεδο των επαφών και είχε θέσει τους δικούς της όρους πριν καν πατήσει τους τουρκία ο υπουργός εξωτερικών τονίζοντας πως διάλογος Μητσοτάκη Ερντογάν με προκλήσεις δεν γίνεται.

Την ίδια ώρα ο ερντογάν θέλει διάλογο προκαλεί ξανά με το Μπαρμπαρός να πλέει στα ανοιχτά της Λέσβου. Κάποιες πληροφορίες θέλουν το σκάφος να εκτελεί τη διέλευση με προορισμό τη Σελεύκεια. Ο συμβολισμός όμως δεν περνά απαρατήρητος καθώς έρχεται λίγες ώρες μετά την πρόκληση πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο σουλτάνος υποδέχτηκε τον Νίκο Δένδια πριν τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι δείγμα της αλαζονείας του που θέλει να δείξει πως αυτός βάζει το πλαίσιο του διαλόγου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών ο Ερντογάν έβαλε και το Κυπριακό που η Τουρκία έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Η Ελλάδα όμως από την άλλη επιμένει πως μόνη διαφορά των δύο χωρών που συζητά με την τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Ο Νίκος Δένδιας μαζί του έχει τον πρέσβη της Ελλάδας στην το γενικό γραμματέα του υπουργείου εξωτερικών τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου και τον υφυπουργό εξωτερικών.

Στην Αθήνα η αλλοπρόσαλλη φαινομενικά συμπεριφορά Ερντογάν εκτιμάται πως κρύβει την προσπάθεια της Τουρκίας να βρει άλλοθι και να παραπλανήσει την Ευρώπη δείχνοντας πως δήθεν η Αγκυρα θέλει να είναι διαλλακτική ενώ στην πραγματικότητα επιχειρεί να ανοίξει και θέματα εναέριου χώρου χωρικών υδάτων και μεταναστευτικού.

Οι Τούρκοι από την άλλη παίζοντας με τους συμβολισμούς κάλεσαν τον Νίκο Δένδια σε δείπνο κατάλυσης της νηστείας κίνηση που θεωρείται πολύ τιμητική στην Τουρκία.

Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου είχε διάρκεια μιας ώρας και 20 λεπτών.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα θέματα που συζητούνται είναι η ανατολική μεσόγειος, η Λιβύη και φυσικά το Κυπριακό.

Ο Τσαβούσογλου σήμερα ανακοίνωσε ότι αρχές Μαΐου στην Αίγυπτο θα πάει αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κάτι που έγινε δεκτό από την Αίγυπτο και μάλιστα λίγο σε συνέχεια από τη συνάντηση με τον αιγύπτιο ομόλογό του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα