Μητσοτάκης: Να φτάσουμε σε ασφαλές Πάσχα. Φρένο σε συζητήσεις για άρση μέτρων

Μητσοτάκης: Να φτάσουμε σε ασφαλές Πάσχα. Φρένο σε συζητήσεις για άρση μέτρων

Να σταματήσουν οι συζητήσεις που γίνονται δημόσια για άρση μέτρων στο lockdown επιχείρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα ήταν προς τους Υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που σπεύδουν να προαναγγείλουν ότι ενδεχομένως θα γίνει άρση μέτρων εν όψει και του Πάσχα.

 «Θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η απειλή παραμένει. Γι αυτό, εξήγησε, ότι θα προχωράμε πάντα βήμα - βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Εντούτοις, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. «Η απειλή παραμένει γιατί τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν τάσεις μείωσης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να σταθεροποιούνται έστω και σε υψηλά επίπεδα αλλά εύκολα το γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν και πάλι να αυξηθούν απειλητικά. Συνεπώς η εγρήγορση συνεχίζεται και έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», προσέθεσε ο πρωθυππυργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ εκτίμησε ότι στα τέλη Απριλίου οι εμβολιασμοί συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000, θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι.

Προγεφύρωμα για το τείχος ανοσίας
 
Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson υπογράμμισε ότι εύχεται η καθυστέρηση να είναι προσωρινή, «όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».


Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Σε αυτήν έχουμε τρείς συμμάχους: « Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση».

Και, κατά τον ίδιο, είναι σαφές ότι για ένα διάστημα θα συνυπάρχουμε μαζί με τον ιό, φροντίζοντας να μην εξαντλεί το Σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία και η κοινωνία θα κινούνται με αντίβαρα προστασίας. «Και γι’ αυτό και είναι κρίσιμο και εσείς να πρωτοστατήσετε στις περιφέρειές σας εκστρατεία Ελευθερία, κυρίως να πείσετε τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τους πιο ευπαθείς, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ότι πρέπει να το κάνουν, ότι είναι μία πράξη ευθύνης, πρώτα και πάνω από όλα απέναντι στους ίδιους τους, τους εαυτούς, στην υγεία τους, γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από το να νοσήσουν και στο χειρότερο σενάριο να χάσουν τη ζωή τους. Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι απείρως μεγαλύτερο από το όποιο ρίσκο κάποιος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έχει που να τον οδηγεί τελικά στην επιλογή να μην εμβολιαστεί», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Το οκτάωρο παραμένει ως έχει»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που εισηγείται ο Κωστής Χατζηδάκης και ο οποίος πήρε τον λόγο λίγο αργότερα. «Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά», είπε , συμπληρώνοντας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. «Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα