Εξηγήσεις για την αστυνομική δύναμη που φύλασσε τον Μένιο Φουρθιώτη

Εξηγήσεις για την αστυνομική δύναμη που φύλασσε τον Μένιο Φουρθιώτη

Εξηγήσεις για την αστυνομική δύναμη που φύλασσε τον Μένιο Φουρθιώτη έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τον Μάϊο του 2020 τον φυλούσε ένας αστυνομικός ενώ αργότερα έπειτα από εμπρησμό στο σπίτι του, που έγινε τον Αύγουστο, η αρμόδια Επιτροπή (που συνεδριάζει ανά τρίμηνο) αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμα αστυνομικού.

Τον Ιανουάριο τελικά του 2021, έπειτα από εμπρησμό αυτοκινήτου στο κανάλι που εργαζόταν διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού και μιας μοτοσικλέτας και η επιτήρηση της οικίας του. 

Εν τέλει στα μέσα Μαρτίου λόγω επιθέσεων που γίνονταν σε σπίτια βουλευτών και άλλων προσώπων αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη με 4 αστυνομικούς και διατάχθηκε και η πλήρης φύλαξη του σπιτιού του.

«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από 12 μήνες, δηλαδή στο 90% που φυλάσσεται είχε έναν ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητα», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργο Καμίνη.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και όχι πρόσωπα. Μάλιστα, χαρακτήρισε αδιανόητο να γράφεται στον Τύπο ότι «μας κυβερνούν αυτοί που έδιναν προστασία στον τάδε». Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο φύλαξης προσώπων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι καταμερισμένες ως εξής: το 60% στους πολιτικούς, το 30% σε λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους και το 10% σε διπλωμάτες. 

Μάλιστα, στην προστασία των ιδιωτών το ποσοστό αυτό είναι μονοψήφιο ενώ σε εκδότες δημοσιογράφους διατίθεται λιγότερο από το 2% της συνολικής αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στην υπηρεσία φύλαξης προσώπων.

«Δηλαδή λίγα άτομα, μερικές δεκάδες, την ώρα που η προηγούμενη διακυβέρνηση διέθετε περισσότερο προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο. «Χρειάζεται ξεχωριστό σώμα της αστυνομίας για την φύλαξη προσώπων, και αυτό θα νομοθετηθεί», είπε ο ίδιος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος νωρίτερα. «Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη φαντασία και πολύ διάλογο», πρόσθεσε και παράλληλα εκτίμησε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα βάλουν διακριτικά και κάμερες, κάτι που θα γίνει περίπου σε ένα χρόνο.

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα από την πανδημία όχι από την Αστυνομία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα