Ακάρ: H Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις. Παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών.

Ακάρ: H Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις. Παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών.

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Σε συνέντευξή του σε τουρκικές εφημερίδες ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατικές βλέψεις και για παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών.

Η Τουρκία φαίνεται πως έχει ενοχληθεί από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που φάνηκε και από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι αν οι Έλληνες θέλουν πραγματική φιλία θα πρέπει να αποστρατικοποιήσουν αυτά τα νησιά. Κατηγόρησε, δε, την Ελλάδα για επεκτατισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Τουρκία με σχετική ΝΟΤΑΜ ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Σαμοθράκης, του Άη Στράτη, των Ψαρών, της Λήμνου, της Χίου, της Λέσβου και του Καστελόριζου.

 Βλέπουν όνειρα οι Έλληνες

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επηρεάσει την Ευρώπη με αναληθή, εκφοβιστικά σενάρια, ενώ αρνήθηκε ότι η Τουρκία έχει στόχο να επιτεθεί στη χώρα μας.

«Τώρα προσπαθούν να καλύψουν τις ανομίες τους και να εξηγήσουν τα προβλήματά τους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, στην Ευρώπη. Ο Έλληνας υπουργός είπε στη Γερμανίδα υπουργό ότι ‘τρεις φορές φτάσαμε στο χείλος του πολέμου με την Τουρκία’. Πολλά όνειρα βλέπουν... Εμείς ούτε τέτοιες σκέψεις έχουμε, ούτε τέτοια σχέδια», επισήμανε ο Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μη εκπλήρωση από τη Γερμανία κι ενός άλλου αιτήματος του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς τη Γερμανίδα ομόλογό του να μην δώσει εξαρτήματα για υποβρύχια στους Τούρκους. «Η Γερμανία αρνήθηκε να το κάνει», είπε.

Γερμανικό εμπάργκο σε 700 στρατιωτικά εξαρτήματα

«Υπάρχει εμπάργκο σε περισσότερα από 700 εξαρτήματα που απαιτούνται από την αμυντική μας βιομηχανία. Έχουμε δώσει τον κατάλογο, αναμένουμε να αρθούν τα εμπόδια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Γερμανία, για παράδειγμα σε παραγωγή drones ή άλλων εξοπλισμών.

Ελάτε να συζητήσουμε το μοντέλο Κρήτης για τους S-400

Αντίστοιχα, σε συνέντευξή του σήμερα παράλληλα στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Χουλουσί Ακάρ προέκρινε για πρώτη φορά το «μοντέλο της Κρήτης» για το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα στα S-300 στην Κρήτη. Όπως επισήμανε ο Ακάρ, τα S-300 στην Κρήτη δεν είναι πάντα σε λειτουργία, επομένως και τα S-400 στην Τουρκία δεν χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς, παρά μόνο όταν προκύψει κάποια απειλή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι πολλές χώρες που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ κράτησαν τα πυραυλικά συστήματα που είχαν αγοράσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου που εφαρμόζεται και στα S-300 της Κρήτης. Δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε συνεχώς. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απειλές που προκύπτουν. Το αποφασίζουμε αυτό», ανέφερε.
Ο Μπάιντεν πρέπει να είναι ρεαλιστής

Ο Χουλουσί Ακάρ προέτρεψε παράλληλα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να είναι ρεαλιστής απέναντι στην πολιτική που θα εφαρμόσει στην Τουρκία.

«Περιμένουμε να ενεργήσουν πιο ρεαλιστικά. Περιμένουμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το νόμο, τις συμφωνίες και με μία ρεάλ πολιτική», είπε ενώ εκτίμησε ότι η τελευταία δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, «ήταν μια άτυχη και αβάσιμη διατύπωση»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα