Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων - Οι 9 περιοχές που προβληματίζουν

Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αλήθεια υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αναφερόμενος τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και των πολιτικών κομμάτων που προηγήθηκε σήμερα.

Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι ,πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη.

«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, και παράλληλα επισήμανε: «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Καμπανάκι Κικίλια

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας «έκρουσε» καμπανάκι και για Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα αλλά και για την Αττική, συνολικά, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου στις εν λόγω περιφέρειες.

Παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττική και Λακωνίας.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που του μετέφερε ο καθ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ανήλθε στα 595, ενώ η μέση ηλικία των μολύνσεων προσδιορίστηκε στα 48 έτη.

Ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε, ακολούθως, για αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 75 και άνω, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ευνόητους λόγους. 

Παρουσιάζοντας έπειτα τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 5.324 - τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική, ενώ 951 αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία.

Τέλος, «σχετικώς υψηλή» παραμένει η «κάλυψη των ΜΕΘ», όπως ανέφερε, παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των ασθενών σε απλές κλίνες αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ.

32 θάνατοι, 274 οι διασωληνωμένοι και 858 νέα κρούσματα

Για δεύτερο 24ωρο τα κρούσματα κορονοϊού είναι πάνω από 800. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα