Σήφης Βαλυράκης: Ζωή σαν μυθιστόρημα - Οι θρυλικές αποδράσεις του από τις φυλακές

Σήφης Βαλυράκης: Ζωή σαν μυθιστόρημα - Οι θρυλικές αποδράσεις του από τις φυλακές

 Από τις φυλακές της Χούντας των συνταγματαρχών σε εκείνες του Ενβέρ Χότζα στην γειτονική Αλβανία και από τα καταναγκαστικά έργα που τον οδηγούσαν σε αλλεπάλληλες απόπειρες απόδρασης, στη κεντρική πολιτική σκηνή δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Είναι στιγμές και κεφάλαια από την κινηματογραφική ζωή του Σήφη Βαλυράκη. Του Χανιώτη υπουργού του ΠΑΣΟΚ που για χρόνια, έμαθε να κινείται μεταξύ James Bond και Prison Break.

Στα χρόνια της χούντας έγινε ο πρώτος και μοναδικός δραπέτης από τις φυλακές του ΕΑΤ – ΕΣΑ, όταν συνελήφθη για βομβιστική επίθεση. Η απόδραση όμως έμελλε να είναι η αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας.

Ο Σήφης Βαλυράκης είναι μέλος του ΠΑΚ και καταζητούμενος που προσπαθεί να βγει από τη χώρα. Σκαρφαλώνει σε ένα τρένο με προορισμό την τότε Γιουγκοσλαβία αλλά στα σύνορα στέκεται άτυχος.

Στα 28 του χρόνια οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Προσπαθεί να αποδράσει αλλά γίνεται αντιληπτός και μεταφέρεται στις φυλακές της Κέρκυρας. Εκεί θα γίνει η δεύτερη απόδραση της ζωής του, που όμως και πάλι είναι η αρχή για μια μεγάλη περιπλάνηση.

Η θάλασσα που χθες του στέρησε τη ζωή, ήταν τότε στο μυαλό του η μοναδική διέξοδος προς την ελευθερία. Άρχισε να κολυμπά από την Κέρκυρα αλλά όταν έφτασε στην Αλβανία, κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολα, στο καθεστώς του Χότζα.

Η κατηγορία για κατασκοπεία τον στέλνει σε καταναγκαστικά έργα, με τον ίδιο για μήνες να προσπαθεί μάταια να ενημερώσει τους δικούς του.

Ακολουθεί διεθνής κινητοποίηση. Το ρόλο του διαμεσολαβητή με τον Ενβέρ Χότζα, αναλαμβάνει ο πρίγκιπας Σιχανούκ της Καμπότζης, μετά από επαφές με τον Ανδρέα Παπανδρέου και με τη βοήθεια της Κίνας.

H πτώση της χούντας βρίσκει τον Σήφη Βαλυράκη στο πλευρό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Εκλέγεται βουλευτής το 1977, γίνεται υφυπουργός Μεταφορών 4 χρόνια μετά και υπουργός δημόσιας τάξης το 1995.

Παντρεμένος με τη σπουδαία ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου απέκτησε δύο παιδιά στα οποία εξηγούσε τα βιώματά του και δήλωνε γεμάτος από την έντονη πορεία του.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα