Διερευνητικές επαφές: 3 ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Αναμένονται ανακοινώσεις

Διερευνητικές επαφές: 3 ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Αναμένονται ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε νωρίες το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που διήρκεσαν περίπου 3 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αποστολή αναχώρησε από το παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.

Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση των πιθανών σημείων σύγκλισης ανάμεσα στις δυο χώρες, σημεία σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις και είτε να υπάρξει συμφωνία είτε να παραπεμφθούν τα θέματα των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την Ελλάδα τα μόνη σημεία συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

 

Από χτες το βράδυ η τουρκική προεδρία αναβάθμισε την αντιπροσωπεία της καθώς στις διερευνητικές συμμετείχε αι ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Ο Καλίν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στο Σκάι, ήταν αυτός υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές και επί εποχής Σημίτη, όταν οι δυο πλευρές είχαν φθάσει πολύ κοντά σε μια συμφωνία, κυρίως για το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ.

Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα