Το άδοξο τέλος του Σήφη Βαλυράκη. Τα πιθανά σενάρια του ατυχήματος

Το άδοξο τέλος του Σήφη Βαλυράκη. Τα πιθανά σενάρια του ατυχήματος

Τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, ο αδόκητος χαμός του οποίου συγκλόνισε το απόγευμα της Κυριακής, αναζητούν οι Αρχές.

Το γεγονός ότι το σκάφος του βρέθηκε με αναμμένη μηχανή και ότι ο ίδιος φέρει χτυπήματα στο κεφάλι από προπέλα, οδηγεί τις Αρχές σε δύο σενάρια.

Ειδικότερα, ο 77χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, βρέθηκε νεκρός απο το λιμενικό σώμα κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας, φορώντας καταδυτική στολή, σχεδόν 1 μίλι μακριά από το σημείο που βρέθηκε το σκάφος του με αναμμένη μάλιστα μηχανή.

Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του.

Τα πιθανά σενάρια

Περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Ωστόσο το γεγονός ότι φέρει χτυπήματα στο κεφάλι από προπέλα και είναι κομμένο το δάχτυλο του αριστερού χεριού του οδηγεί τις Αρχές σε δύο σενάρια.

Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι ο Σήφης Βαλυράκης να έπεσε από το σκάφος, ενδεχομένως επειδή ένιωσε αδιαθεσία ή λιποθύμησε, και τραυματίστηκε από την προπέλα του σκάφους του που συνέχισε να κινείται.

Δεύτερο πιθανό σενάριο είναι το σκάφος του πρώην υπουργού να συγκρούστηκε με άλλο σκάφος και ο 77χρονος να έπεσε στο νερό λόγω της σύγκρουσης και να τραυματίστηκε από την προπέλα του άλλου σκάφους.

Είχε πάει για ψαροντούφεκο
Ο πρώην υπουργός έχει εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια όπου και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε πάει βόλτα με το φουσκωτό σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο Σήφης Βαλυράκης είχε αναχωρήσει στις 2:00 το μεσημέρι από την Ερέτρια με φουσκωτό σκάφος το οποίο βρέθηκε αργότερα από ένα αλιευτικό, προσαραγμένο νοτιοανατολικά στη νησίδα Αγία Τριάδα (Ασπρονήσι) χωρίς επιβάτες, με τη μηχανή να δουλεύει και με δύο ψαροντούφεκα στο εσωτερικό του.

Ο Σήφης Βαλυράκης και η απόδραση δια θαλάσσης

 

Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς βρέθηκε από τα χρόνια του ΠΑΚ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και διατέλεσε μέλος των κυβερνήσεών του από διάφορα πόστα, ιδιαίτερα την οκταετία 1981-1989. Είχε γεννηθεί το 1943 στα Χανιά.

 

Ο πατέρας του, Γιάννης υπήρξε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και ο ίδιος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Αντίστασης στην περίοδο της επταετίας και καταζητούμενος από το καθεστώς για πολλά χρόνια, καθώς ηγήθηκε μεταξύ άλλων του ένοπλου τμήματος του ΠΑΚ και κατηγορήθηκε για βομβιστικές επιθέσεις. Συνελήφθη πρώτη φορά το 1971 και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά κατάφερε ν’ αποδράσει και εντοπίστηκε εν τέλει στην οροφή ενός τρένου που είχε προορισμό τη Γιουγκοσλαβία και με το οποίο επιχείρησε να φύγει από την Ελλάδα.

 

Οδηγήθηκε έτσι στις φυλακές Κέρκυρας, απ’ όπου επίσης απέδρασε κι έφτασε κολυμπώντας ως την Αλβανία. Εκεί, όμως, το καθεστώς Χότζα τον συνέλαβε και τον οδήγησε σε στρατόπεδο με καταναγκαστικά έργα, θεωρώντας ότι είναι κατάσκοπος, με αποτέλεσμα να επέμβει ο πρίγκηπας της Καμπότζης – λόγω των επαφών που είχε με το μαοϊκό τόξο την εποχή εκείνη ο Ανδρέας Παπανδρέου – και ν’ αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και τελευταία το 2009, ενώ διατέλεσε διαδοχικά υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

 

 

Κατά την πρώτη και δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και λόγω της ακμής τότε της δράσης της «17 Νοέμβρη» είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για συγκάλυψη των τρομοκρατών, με αποτέλεσμα το 2009 να κρατηθεί για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, καθώς ανακλήθηκε η βίζα του ενώ βρισκόταν εν πτήσει.

 

Είχε παντρευτεί τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, εκ των οποίων ο γιος τους, Γιάννης έχει ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του στη ζωγραφική. Παρά την κρητική καταγωγή του, διέμεναν συχνά στην Ερέτρια, όπου το ζεύγος διέθετε εξοχική βίλα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα