Τουρκία: Ελληνικές προκλήσεις βλέπει ο Τύπος στην επέκταση των χωρικών υδάτων

Τουρκία: Ελληνικές προκλήσεις βλέπει ο Τύπος στην επέκταση των χωρικών υδάτων

Στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδα στο Ιόνιο στα 12 μίλια αναφέρθηκε ο τουρκικός Τύπος.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «Χουριέτ» έκανε λόγο ότι η Ελλάδα επιχειρεί προκλήσεις πριν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, οι οποίες θα λάβουν χώρα την προσεχή εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόμοιοι είναι οι τίτλοι και στις άλλες εφημερίδες, με το τουρκικό αφήγημα να κάνει λόγο για «προκλήσεις της Ελλάδας».

  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με το σημερινή νομοσχέδιο, επεκτείνονται τα σύνορα της χώρας μετά το 1947 κατά 10%

Σαφή μηνύματος προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, λίγο προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες. «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς τα Ανατολάς ««Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια», είπε αρχικά για να συμπλήρωση ότι δημιουργείται έτσι τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Φωτογραφίζοντας τη στάση των γειτόνων συμπλήρωσε ότι η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη.

«Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με το σημερινή νομοσχέδιο, επεκτείνονται τα σύνορα της χώρας μετά το 1947 κατά 10%. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο. Έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια», είπε και ξεκαθάρισε ότι η πολιτικής της κυβέρνησης είναι ενιαία.

Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν από την αρχή ίδια και σαφής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Έτσι, όπως η χώρα μας προσέρχεται «με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου».

Η θέση της Αθήνας, δε, είναι συγκεκριμένη: «Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χωράς».

Τέλος, ειδική μνεία έκανε στην απόκτηση μιας μοίρας γαλλικών αεροσκαφών Rafale καθώς επίσης συνολικά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ», είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα