Κικίλιας: Επτά περιοχές στο κόκκινο - Τσόλια: Να αναβάλλουν τον εμβολιασμό όσοι είχαν ήδη νοσήσει

Σήμερα, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώνει ζωντανά για τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μαζί με τον υπουργό Υγείας βρίσκεται στην ενημέρωση και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε λέγοντας πως σήμερα διενεργήθηκαν περίπου 31.000 τεστ, ενώ τα 46 έτη είναι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα περισσότερα νέα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.

 Μαζί με τον υπουργό Υγείας βρίσκεται στην ενημέρωση και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

 Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη

Ένα άλλο συχνό ερώτημα, αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, είπε στην συνέχεια η καθηγήτρια και συνέχισε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα