Δένδιας για επέκταση 12 μίλια: Σπάνια στιγμή για έναν υπουργό - Είμαι βαθύτατα συγκινημένος

Με ευρύτατη πλειοψηφία η οποία συνοψίζεται σε πέντε «νΑι» και ένα «παρών» του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια.

Υπέρ του νομοσχεδίου  ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πάντως να εντάσσει και το «παρών» στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας. 

Κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τα κόμματα γιατί απέδειξαν στην πράξη την εθνική ομοψυχία  επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν ένα τέτοιο νομοσχέδιο  δεν ήταν η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος να επεκτείνει χωρικά ύδατα και να ασκήσει κυριαρχία όπου έχει δικαίωμα και με ουδένα τρόπο δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί κάποιου εξ αυτών των δικαιωμάτων. «η επόμενη φάση θα αφορά στην περιοχή νότια της Κρήτης . Γίνονται ήδη μελέτες. Διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα και για το Αιγαίο» είπε υπενθυμίζοντας την ιστορική όπως τη χαρακτήρισε  τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ , όταν σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της πατρίδας μας. 

«είναι εξαιρετική ημέρα για τη Βουλή των Ελλήνων . Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίνονται στη ζωή ενός βουλευτή κι ενός Υπουργού.Είμαι βαθύτατα συγκινημένος» δήλωσε ο κ. Δένδιας. 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Δένδια στην επικείμενη ενημέρωση των κομμάτων την προσεχή Δευτέρα καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε διατεθειμένος να απαντήσει σε ερωτήσεις όχι μόνο για τις κινήσεις στρατηγικής αλλά και για τις κινήσεις τακτικής της χώρας. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα