Ταραντίλης για εμβολιασμούς: Στόχος να πετύχουμε το καλοκαίρι ανοσία πληθυσμού

Ταραντίλης για εμβολιασμούς: Στόχος να πετύχουμε το καλοκαίρι ανοσία πληθυσμού

Στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δηλαδή να έχει επιτευχθεί η ανοσία, μέχρι το καλοκαίρι έθεσε ο κυβέρνητικος εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο. Ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το πολυπόθητο 70%. Έτσι ώστε να πετύχουμε την ανοσία», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο κ. Ταραντίλης, «μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%». «Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο  -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εθνικό σχέδιο εμβολιασμού και πλατφόρμα για ραντεβού

Την ίδια ώρα προανήγγειλε ότι σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών.

Πιο αναλυτικά, οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να  βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μπορούν να κάνουν τέστ δωρεάν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα.

Η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική μνεία στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκε στη Βουλή -και συζητείται από αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς. «Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12  ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της».

Επίσης, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη) το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18  (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

Το βλέμμα στην οικονομία

Τέλος, ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας. Για παράδειγμα, όπως είπε, συνεχίζονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής. Ήδη, δε, από την περασμένη Τρίτη ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις  30 Ιουνίου. Το συνολικό ύψος του κύκλου αυτού φτάνει στα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις -και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες- μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στα 7 δισ. ευρώ. 

Δεν καταργείται η μετακίνηση με SMS στο 13033

Σε ερώτηση για το αν σταματήσουν τα sms o Χρήστος Ταραντίλης απάντησε πως θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό.

Σε ερωτήματα για το άνοιγμα και το κλείσιμο δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα της Γ΄Λυκείου που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης ή το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων εφόσον αποδειχτεί ότι επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας , ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η επιτροπή θα κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση η οποία με την σειρά της θα αναλύει τα δεδομένα και θα λαμβάνει τις αποφάσεις της. Επομένως, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται ο περιορισμός των sms με τα οποία μετακινούνται οι πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος. «Όχι, δεν εξετάζετα κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα