Παράταση μίας εβδομάδας στα μέτρα του lockdown. Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί

Παράταση μίας εβδομάδας στα μέτρα του lockdown. Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί

Στη σημερινή ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά είναι στραμμένα τα βλέμματα, ο οποίος θα ανακοινώσει τι ακριβώς θα ισχύει από αύριο, μετά το lockdown των τελευταίων ημερών.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

 Παπαευαγγέλου: Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας μίλησε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου. «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με νόημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και υπογράμμισε πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας«, συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η ίδια τόνισε ακόμη πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.

Μαγιορκίνης: Το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό, τι αφορά τον δείκτη θετικότητας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινείται η χώρα.

 

Επιπλέον, υπενθύμισε τη νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια η οποία προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.

 Χασδαλιάς: Παράταση μίας εβδομάδας στα μέτρα του lockdown

Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 11.01.2021 έως και την Δευτέρα 18.01.2021 στις 06.00 το πρωί:

Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Θα υπάρχει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, αλλά και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας, ενώ διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Παραμένει η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.

Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Στις εταιρείες εξακολουθεί να ισχύει η τηλεργασία σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται.

Από τη Δευτέρα 11 – 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

Ανοίγουν από τη Δευτέρα οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ειδικά σχολεία και τα δημοτικά.

Υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης, όπου είναι εφικτό

Δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς μέσω της ειδικής πλατφόρμας

Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη υπάρχοντα μέτρα για τις εκπαιδευτικές μονάδες

Κάλεσε τους κατοίκους σε περιοχές με ειδικό καθεστώς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Δεν ανοίγει το λιανεμπορίο, τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία

Απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα

Ισχύουν οι απαγορεύσεις σε χώρους λατρείας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινείται η χώρα.

Επιπλέον, υπενθύμισε τη νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια η οποία προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα