Tουρκικό σχέδιο μεταφοράς 2.500 Σομαλών μεταναστών στην Ελλάδα

Tουρκικό σχέδιο μεταφοράς 2.500 Σομαλών μεταναστών στην Ελλάδα

Ένα νέο, οργανωμένο σχέδιο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία διαπιστώνει ότι εκτυλίσσεται το υπουργείο Μετανάστευσης και η ΕΥΠ.

Ειδικότερα, η Άγκυρα και συγκεκριμένες ΜΚΟ φαίνεται να ενορχηστρώνουν και να διευκολύνουν τη μετάβαση στην Ελλάδα μεταναστών από τη Σομαλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open και της Μίνας Καραμήτρου, ο ένας στους δύο μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχεται από τη Σομαλία. Οι ίδιοι οι μετανάστες ομολογούν ότι οι ΜΚΟ τους βοηθούν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι των 4.500 χλμ από τη χώρα τους έως τα τουρκικά παράλια.
 
«Η ΜΚΟ “Al Kahir Foundation” μας βοηθά. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η ΜΚΟ, αν και με βοήθησε να φτάσω στην Τουρκία. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η ΜΚΟ, αν και με βοήθησε να φτάσω στην Τουρκία. Πήρα βίζα με 100 δολάρια», δηλώνει ένας Σομαλός μετανάστης, ενώ ένας δεύτερος σημειώνει: «Τούρκοι λαθρέμποροι μας ενημέρωσαν ότι μόλις φτάσουμε στη Μυτιλήνη, μια ΜΚΟ που ονομάζεται “Aegean Boat Report”, θα μας βοηθήσει. Έπρεπε να στείλουμε φωτογραφίες και βίντεο μέσω WhatsApp ή Facebook».
 
Οι Σομαλοί φτάνουν στα τουρκικά παράλια ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή. Αρχικά με αεροπλάνο από το Μογκαντίσου ταξιδεύουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από εκεί οδικώς, χρησιμοποιώντας επιδοτούμενα εισιτήρια και βίζες από την τουρκική κυβέρνηση. «Ούτε μία φορά η τουρκική αστυνομία δεν έλεγξε τα έγγραφά μας. Δεν υπήρχαν καθόλου αστυνομικοί έλεγχοι» αποκαλύπτει ένας από αυτούς.  Όπως αναφέρει το Open, η τουρκική κυβέρνηση παραχωρεί βίζα στους μετανάστες, με μόνη προϋπόθεση υγειονομικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο «Ερντογάν», το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Μογκαντίσου, ή δίπλωμα από τουρκικό πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης.
 
Πρόκειται για μια καλοστημένη βιομηχανία διακίνησης που κρύβεται πίσω από διαφημιστικά φυλλάδια για σπουδές και δεν έχει καμία σχέση σχέση με προσφυγική μετακίνηση. «Εγώ που πάω σε μία χώρα και περνάω από τον έλεγχο των διαβατηρίων προφανώς δεν κινδυνεύω από τη χώρα αυτή. Αν η χώρα αυτή είχε κάτι εναντίον μου θα με κρατούσε στα σύνορα», σημειώνει ο γενικός γραμματέας υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.
 
Αφότου τα λεωφορεία τους οδηγήσουν στα τουρκικά παράλια αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ από την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η ΕΥΠ ενώ η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν επιτρέψει να κατακλυστούν εκ νέου τα νησιά με μετανάστες αυτή τη φορά από τη Σομαλία.

Για το συγκεκριμένο κύκλωμα υπάρχουν και ντοκουμέντα, τα οποία έδειξε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του Open Tv. Υπάρχει συγκεκριμένη φωτογραφία του νοσοκομείου «Ερντογάν» της Σομαλίας, η οποία αποτελεί το πρώτο στοιχείο που είχε στη διάθεσή της η ΕΥΠ, όταν ξεκίνησε να διερευνά το συγκεκριμένο κύκλωμα. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο το είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το 2015 και μάλιστα πολλοί Τούρκοι εργάζονται σε αυτό ως ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με το Open, πολλοί Σομαλοί που έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν στα χέρια τους ψευδείς βεβαιώσεις από το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Σομαλοί χρειάζονταν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις για να μπορέσουν να βγάλουν ιατρική βίζα και να φτάσουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ένα τέτοιο έγγραφο έφτασε στα χέρια της Frontex τον Οκτώβρη, όταν κάποια στιγμή εντόπισε και σταμάτησε Σομαλούς, οι οποίοι είχαν καταφέρει να φτάσουν στη χώρα μας. Ο Σομαλός που είχε την ψευδή βεβαίωση είπε στην Frontex πώς ακριβώς την πήρε χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος και κατάφερε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί του εξήγησαν ότι δεν είναι καλό να μείνει στην Τουρκία και ίσως θα πρέπει να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και να φτάσει στα ελληνικά παράλια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα