Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον ΕΟΔΥ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον ΕΟΔΥ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση και έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με παράλληλο αίτημα προς ακρόαση των πρόσωπων που χειρίζονται την κρίση της πανδημίας και συγκεκριμένα του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα , ζητούν τα μέλη –βουλευτές της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία.

Αφορμή για το αίτημα στάθηκαν τα δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε τρεις εφημερίδες (ΒΗΜΑ, Τα ΝΕΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) σχετικά με την δημιουργία ενός «παρασυστήματος» καταγραφής των κρουσμάτων σε «διπλά βιβλία» γεγονός που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών. Με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Επιτροπής τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν:

«την άμεση σύγκληση της Επιτροπής και την κλήση σε ακρόαση για να εξεταστούν από αυτήν, οι κ.κ. Κικίλιας Βασίλειος, Υπουργός Υγείας, Χαρδαλιάς Νικόλαος, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής ιατρικής, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή: "η  αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα με υπευθυνότητα έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, τόσο ως προς τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και ως προς τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Στο φως της δημοσιότητας όμως έχουν έρθει πια δημοσιεύματα που θέτουν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, ιδίως σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας. Γεννιούνται, επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν «στα τυφλά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα