Lockdown - Κορονοϊός: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση

Lockdown - Κορονοϊός: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση

Με συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενημερώνεται διαρκώς για τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο για τη Θεσσαλονίκη που βράζει από κρούσματα όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι πως το lockdown θα παραταθεί και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν προς το τέλος της εβδομάδας. 

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η Θεσσαλονίκη (όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών) και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ και τα νοσοκομεία αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κορονοϊού. Υπό αυτές τις συνθήκες στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη αποφασίστηκαν νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα από σήμερα στις 06:00 το πρωί, κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Σε ό,τι αφορά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας.

Αναφορικά με την άρση του lockdown οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς τότε θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρθεί το lockdown όσο νωρίτερα γίνεται, ωστόσο όλα θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η κατάσταση με τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους.

«Στο ΑΧΕΠΑ είμαστε σε πόλεμο»

Η κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ είναι πολύ δύσκολη και η πίεση στις εντατικές των νοσοκομείων είναι ασφυκτική, με τα κρούσματα κορονοϊού ολοένα να αυξάνονται και το σύστημα υγείας να προσπαθεί να ανταποκριθεί. «Το σύστημα είναι στα όρια του» αναφέρει ο διευθυντής ειδικών λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολλάρας στο OPEN TV σχολιάζοντας το περιστατικό όπου επί 12 ώρες δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη και δίνει την εικόνα που επικρατεί τώρα στα νοσοκομεία. «Μην περάσει το μήνυμα ότι ένας ασθενής θα μείνει χωρίς κρεβάτι αβοήθητος. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε σε άλλα νοσοκομεία ασθενείς, αλλά αν χρειαστεί στο μέλλον θα γίνει», σημειώνει.

Στο ερώτημα γιατί δεν έρχεται η πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων παρά το lockdown απαντά«Νομίζω ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε σε έναν πόλεμο. Δεν μπορώ να βλέπω δύο ηλικιωμένους να πίνουν καφέ σε ένα παγκάκι με κατεβασμένες τις μάσκες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πηγαίνουμε ανά δύο ημέρες στο σούπερ μάρκετ. Πρέπει να μείνουμε μέσα στο σπίτι. Δυστυχώς ο κόσμος είναι ακόμη χαλαρός. Αυτό βλέπω εγώ στη Θεσσαλονίκη» τονίζει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα