Μητσοτάκης: Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων

Μητσοτάκης: Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων

Η επιλογή της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε όταν μία τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού και δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον. Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην αρχική του ομιλία στην συνεδρίαση της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός ενημερώνει το σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές.

«Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις μας. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας το κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από τις τοπικές παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κοροναϊού, πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες έξαρσης του κοροναϊού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αναγκαστήκαμε να περάσουμε στο lockdown όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Το lockdown αυτή τη φορά έχει δύο βασικές διαφορές. Την καθολική χρήση της μάσκας και τα ανοιχτά σχολεία.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι η αντιπολίτευση ζητούσε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός και κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το είχε κάνει ακόμη.

«Αν λέγαμε πως δεν θέλουμε τουρισμό και βάζαμε υποχρεωτικά τεστ, θα είχαμε σαν έσοδα το 10%», υποστήριξε.

«Είδαμε αυτές τις ημέρες εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχίζαμε χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες μας. Δυστυχώς κάποιοι που θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ θα καταλήξουν, όσες εντατικές και αν υπάρχουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας δεν θα αντέξει κανένα σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα