Μακρόν: Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέτρα κατά της Τουρκίας

Μακρόν: Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέτρα κατά της Τουρκίας

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

 Προειδοποιητικά "πυρά" από την ΕΕ στον Ερντογάν

Νωρίτερα η ΕΕ είχε προειδοποιήσει πως η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έγινε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είναι "αντίθετη στο πνεύμα" των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και "θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο" την Τουρκία από την ΕΕ..

"Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

Μπαχτσελί κατά Μακρόν: Είναι πολιτικά σχιζοφρενής - Κάλεσμα για τζιχάντ στη Δύση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα