Μητσοτάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της α΄ κατοικίας - αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια

Μητσοτάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της α΄ κατοικίας - αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια

Με σκληρή επιθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας "τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας" και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

"Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης" είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : "Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας".

Επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερώντους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. "Παρά τα όποια λάθη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία επειδή δίνει μάχες και τις κερδίζει, και κάνει μεταρρυθμίσεις. Το δικό μου μέλημα κ.Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω. Γιαυτό σταματήστε να συντηρείτε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση"." είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει "εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία" και είπε ότι "πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη" είπε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις απο 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019. Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας".

Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες "προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή".

Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Επί των ημερών σας έγινε η διαγραφή χρεών των εφοπλιστών από τις τράπεζες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν διαγραφές χρεών εφοπλιστών από τράπεζες, και είπε ότι αυτές "έγιναν το 2016 το 2017 και το 2018. Είστε υποκριτής και ψεύδεστε.Τότε έγιναν και ήταν το πόρισμα Στουρνάρα που ανέδειξε αυτές τις πρακτικές" είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα. Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι τον Δεκεμβριο του 2014 οι μετοχές τους άξιζαν 11,62 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 μόλις 1,42 δισ.

"Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας και την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση. Να είστε πιο προσεκτικός όταν αναφέρεστε στις τράπεζες" είπε ο κ.Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στον τουρισμό και είπε:

¨Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια, δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα ήταν που έφερε έξαρση στα κρούσματα. Καταφέραμε να μειώσουμε όσο ήταν εφικτό το βαθμό της ζημιάς και να χτίσουμε αξιοπιστία και να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας".

Αναφερόμενος στην πανδημία και την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, απαντώντας στην κ.Γεννηματά, ο κ.Μητσοτάκης παρέθεσε διαγράμματα που αποτυπώνουν την εικόνα των κρουσμάτων όπου η Ελλάδα μαζί με σκανδιναβικές χώρες "ήταν οι καλύτερες αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΕ".

Επίσης άλλο διάγραμμα για τον αριθμό των τεστ έδειχνε ότι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με τις καλύτερες σε απόδοση, ενώ βρίσκεται στο 3,6 είναι πράσινη μαζί με την Γερμανία τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ενώ όλες οι άλλες είναι στο πορτοκαλί. Τέλος η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ' όλες τις άλλες, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσθεσε καμία κλίνη, η κυβέρνηση παρέλαβε 547 κλίνες. Μας παραδώσατε σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη", ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της για αριθμό κλινών ΜΕΘ στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Για τα εθνικά ζητήματα

«Έρχομαι στα εθνικά ζήτημα και την έξαρση προκλητικότητας της Τουρκίας. Άρχισα να εκδηλώνεται λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά κλιμακώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το δεύτερο κύμα. Η πρώτη απειλή ήταν την άνοιξη στον Έβρο, την οποία απέτρεψαν οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία. Η μάχη βρήκε τη συνέχεια της στην αποτελεσματική φύλαξη της επικράτειας. Τους κράτους μήνες του 2020 μειώθηκαν εισροές κατά 73% σε σχέση με τις αρχές του 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην παραβατικότητα της Άγκυρας, απάντησε: «Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους μήνες; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μετέτρεψε μια ελληνο-τουρκική ή ελληνο κυπριακή διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Τον Δεκέμβριο έχει μπει ένα χρονικό όριο στην Τουρκία, που αν δεν συμμορφωθεί θα επιβληθούν κυρώσεις. Δεν βλέπετε ότι οι ΗΠΑ που είχαν σταθερά στάση ουδετερότητας, στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια; Δεν έχει υποπέσει στην προσοχή σας ότι η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες ισχυρές με χώρες της μέσης Ανατολής όπως τα ΗΑΕ; Το μόνο που ακούω από εσάς για την εξωτερική πολιτική είναι ένα «Συγγνώμη δεν προφτάσαμε». Αυτά δεν είναι ενεργητική εξωτερική πολιτική;».

Για εθνικισμό και 12 ναυτικά μίλια

«Ήταν δύσκολη η συμφωνία μερικής οριοθέτησης στην Αίγυπτο. Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Ιταλία και μια αρχική συμφωνία με την Αλβανία για την Χάγη. Μου έκανε εντύπωση η αναφορά σας στον εθνικισμό. Ότι μόνο η αριστερά πολέμησε στην εθνική αντίσταση. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα. Όλη η Ελλάδα πολέμησε. Την ώρα που μιλούσατε για εθνικισμό, θυμήθηκα ότι στα έδρανα ευθεία καθόταν ο κ. Καμμένος. Αυτός δεν ήταν εθνικιστής; Δεν σας ενοχλούσε;» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα. Δεν αμφισβητείται από κανένα. Η κυριαρχία της χώρας ορίζεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 στον αέρα, ότι περνάει αυτό το ίδιο αναχαιτίζεται, όπως ξέρετε πολύ καλά. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός. Έχετε επηρεαστεί ίσως από μεταγραφές που έχετε κάνει».

Για την πανδημία του κορονοϊού

Σχετικά με την πανδημία και την κριτική που ασκήθηκε από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα χάρτη, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις μαζί με την Σκανδιναβία σε κρούσματα, ενώ σε άλλο χάρτη η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη «επίδοση» σε θανάτους. Ο πρωθυπουργό τόνισε ότι το καθολικό kick down πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, αφού θα έχει δραματική επίδραση στην οικονομία.

«Μας παραδώσατε ένα σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Παύλο Πολάκη να αντιδρά και να φωνάζει, δεδομένος παρατήρηση από τον Πρόεδρο της Βουλής επειδή έβγαζε την μάσκα του. «Θα τα ακούσεις και θα τα ακούσετε» είπε ο. Μητσοτάκης στον Παύλο Πολάκη.

Για Τσίπρα και εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, «αμυνόμενος στις καταγγελίες της ΝΔ ενώ εσείς καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας σας», ενώ συμπλήρωσε: «Ας επιστρέψουμε στην περασμένη Πέμπτη. Το πρωί εκείνης της ημέρας έγινε γνωστή η τουρκική παράνομη NAVTEX, το δικαστήριο ανακοίνωνε την απόφαση του να φυλακιστούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής κι εγώ το απόγευμα θα απευθυνόμουν στους πολίτες για την πανδημία. Ήταν μια από τις σπάνιες συγκυρίες που απαιτούν πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να κινηθείτε έξω από όλα αυτά. Να μείνετε αδιάφορος».

Σε εσωκομματικά προβλήματα απέδωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και ο κ. Μητσοτάκης: «Πιεσμένος από τα εσωκομματικά αδιέξοδα και την αμφισβήτηση που δέχεστε, κάνατε αυτό που κάνετε καλά, να παραπλανείτε. Επιτρέψατε στους βουλευτές μας να αναδείξουν το έργο μας και να μετατρέψουν την πρόταση μομφής σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Δεν ένιωσε άσχημα ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ο κ. Τσακαλώτος».

 

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Δείτε live εικόνα:

Σταϊκούρας κατά Τσίπρα: Επιχειρείτε να κερδοσκοπήσετε με την πρόταση μομφής 

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε έντονο ύφος στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να κερδοσκοπήσει με την πρόταση μομφής λόγω έλλειψης αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έλλειψη ευθύνης καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Χρήστος Σταϊκούρας και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «άστοχη και υποκριτική» που υπαγορεύεται από το έλλειμμα αφηγήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών που διαδέχθηκε στο βήμα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με αρκετή δόση ειρωνείας την αναφορά του, ότι η κυβέρνηση της δεύτερης φοράς Αριστερά το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να καταργήσει τον πτωχευτικό κώδικα. «Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι θα τον καταργήσετε μ' ένα νόμο και μ' ένα άρθρο», είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Επιχειρείτε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά στις αγωνίες των πολιτών, προκειμένου να καλύψει τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Επιδίδεστε συνεχώς σε κυνήγι μαγισσών», είπε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της πρώτης κατοικίας, γι’αυτό και η πρόταση δυσπιστίας έπρεπε κανονικά να στρέφεται κατά του κ. Τσακαλώτου που τα υπέγραφε όλα.

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τον νόμο μόλις γίνουμε κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απατώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρόνο κατάθεση της πρότασης μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες. Και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει η πρόταση μομφής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση στο Oruc Reis. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε:

«Δεν σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις, Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεσης εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δήλωσή του ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός. Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να αδειάσει τον υπουργό του.

Μπαίνοντας στο θέμα του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι:

«Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι: Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του ν. Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας.»

Γεννηματά: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη στον νέο πτωχευτικό κώδικα εγκάλεσε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».

Η κ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τον πτωχευτικό κώδικα «οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds».

«Η μομφή του ΚΙΝΑΛ είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά» προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «καλύτερο χορηγό της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του» ανέφερε. «Μάλιστα έχουμε ανοιχτή πολιτική διαμάχη με Υπουργούς που διακρίνονται από πολιτικό θράσος. Που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ΝΔ, της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια» τόνισε.

Για την τουρκική προκλητικότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει την ευθύνη «που βαδίζει η χώρα χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό».

«Χωρίς στρατηγική, την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται» ανέφερε.

«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν.μ. Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή» υποστήριξε.


ΚΚΕ: Συνένοχοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων.

Στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους.

«Είστε βαθιά γελασμένοι κι εσείς και της ΝΔ αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεσή σας θα καταφέρετε να θολώσετε νερά και τις ευθύνες σας για το έγκλημα που κάνετε», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε το έγκλημα και η ΝΔ το ολοκλήρωσε με τον πτωχευτικό κώδικα που θέλει να το περάσει ως δεύτερη ευκαιρία, ενώ πρόκειται για αίσχος.

«Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα ΜΑΤ; Σήμερα η ΝΔ το τερματίζει», είπε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για συμβιβασμό, ενώ σε ότι αφορά στην κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, χαρακτήρισε καιροσκοπική την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ένας χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση δικαιώματος, αφού η απαράδεκτη κυβερνητική θέση για τα 6 ναυτικά μίλια αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι για το Oruc Reis, ενώ η καιροσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

 Βελόπουλος: Θα ψηφίσω υπερ της πρότασης δυσπιστίας

"Η Ελληνική Λύση μπήκε στην Βουλή για να προσφέρει μια άλλη πρόταση" είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την έναρξη της ομιλία του για να συστήσει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να είναι σοβαροί καθώς τους παρακολουθεί ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι θα ψηφίσει υπερ της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ωστόσο άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι όφειλε να καταθέσει πρόταση κατά της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα κατά ενός υπουργού.

Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τους υπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις για τα 12 μίλια και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε "ζητάτε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων αλλά δεν την κάνατε όταν κυβερνούσατε εσείς".

Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25

Νωρίτερα, αποχώρησε το ΜέΡΑ 25 από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας συνέργεια κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε του λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του:

«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες».

«Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες».

«Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν για αυτό. Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα