Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την πρώτη κατοικία στο σφυρί

Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την πρώτη κατοικία στο σφυρί

Ο πτωχευτικός νόμος δεν είναι απλά ένας νόμος, πρόκειται για μια τομή που σημαδεύει μια κοινωνία για 20-30 χρόνια. Είναι μια κορυφαία στιγμή και αυτός ο συγκεκριμένος πτωχευτικός νόμος για εμάς είναι εγκληματικός. Η κίνηση του κ. Τσίπρα να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, καταθέτοντας πρόταση μομφής και μάλιστα όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον υπουργό, είναι μια κίνηση που ουσιαστικά ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης" δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την πρώτη κατοικία στο σφυρί. Κοιτάξτε, υπάρχει μια απλή αλήθεια στα οικονομικά. Όταν έχεις μια τεράστια κρίση σαν αυτή που έχουμε τα τελευταία 10 χρόνια, τα δάνεια κοκκινίζουν και πολλά δάνεια έχουν ως υποθήκες πρώτες κατοικίες, είναι αδύνατον να προστατέψεις την πρώτη κατοικία, όταν ξεκινάς μια διαδικασία πλειστηριασμών και ιδίως πώλησης των κόκκινων δανείων σε ταμεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από τη μια μεριά ότι προστατεύει την πρώτη κατοικία και από την άλλη μεριά ότι θα λύσει το πρόβληματα των κόκκινων δανείων μέσα από τη διαδικασία που της επιβάλλει η τρόικα της πώλησης των κόκκινων δανείων, είναι απλώς αποπροσανατολιστική και υποκριτική. Η ΝΔ έρχεται και λέει θα τα ξεπουλήσω όλα, δεν θα προστατέψω τίποτα, τουλάχιστον οι άνθρωποι της ΝΔ είναι συνεπείς, θα τα βγάλουμε όλα στο σφυρί" ανέφερε.

Για τα εθνικά θέματα τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της. Ο κ. Ερντογάν το κάνει. Γενικά τα τουρκικά καθεστώτα, είχαν πει για παράδειγμα ότι αν επεκτείνουμε εμείς τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια είναι casus belli. Εμείς έχουμε δηλώσει ποιο είναι το δικό μας casus belli; Πού πρέπει να πάει δηλαδή αυτό το πλοίο για να δηλώσουμε ότι εκεί θα σας χτυπήσουμε; Έχει μεγάλη σημασία να δηλώσουμε τις κόκκινες γραμμές, γιατί αν δεν τις δηλώνεις ουσιαστικά δεν έχεις. Και όταν δεν έχεις, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς".

"Χαιρετίσαμε την κίνηση με την Αλβανία αλλά θέλουμε να δούμε και το συνυποσχετικό, σε ποια θέματα συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε. Η Χάγη διαιτητής είναι επί της ουσίας" σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα