ΥΠΕΞ προς Τουρκία για το επεισόδιο με το αεροσκάφος Δένδια: Προκλητική ενέργεια, εκτίθεστε

ΥΠΕΞ προς Τουρκία για το επεισόδιο με το αεροσκάφος Δένδια: Προκλητική ενέργεια, εκτίθεστε

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν, τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλης Κοΐνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπέρπτηση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Βασίλης Κοΐνης επισημαίνει πως «παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή». «Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία» υπογραμμίζει περαιτέρω.

Η Τουρκία είχε εγκρίνει το σχέδιο πτήσης

Όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης αλλά η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα και αναγκάστηκε να κάνει βόλτες στον αέρα στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας για πάνω από 20 λεπτά μέχρι να εγκριθεί η υπέρπτηση.

Καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο, χαρακτήριζε μάλιστα ως ανοησία τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης. Για την ακρίβεια όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης. Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση. Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε νωρίτερα στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του πάντως ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. "Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού".

Τα γυρνάει η Τουρκία για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα