Μητσοτάκης σε Μισέλ για Oruc Reis: Θα θέσω στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας

Μητσοτάκης σε Μισέλ για Oruc Reis: Θα θέσω στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της οποίας τον ενημέρωσε ότι θα θέσει στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την νέα παράνομη τουρκική Navtex και τις προκλητικές κινήσεις με το Oruc Reis.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου ενώ στην διάρκεια της επικοινωνίας, επισήμανε ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκία.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να τους ενημερώσεις για την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που όλοι ανέμεναν από την Άγκυρα να ανακοινώσει την ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στον οποίο και αναμένεται να θέσει και την τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

Βερολίνο: Ασύνετο να αρχίσει εκ νέου έρευνες η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Σε Αθήνα και Λευκωσία ο Χάικο Μάας - Δεν πάει τελικά στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Εγω δεν ψάχνομαι για καβγά

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στα "ΝΕΑ" τόνισε πως πιστεύει στην απειλή των κυρώσεων και εκτίμησε πως το ενδεχόμενο της επιβολής μέτρων οδήγησε την Τουρκία να αλλάξει στάση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

"Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καυγά χωρίς λόγο. Πράγματι, στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν του πρότεινα ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεών μας. Δυστυχώς τα επόμενα βήματα ήταν αυτά τα οποία περιγράψατε. Και ασφαλώς το παράνομο "μνημόνιο" με την Λιβύη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα".

Ακάρ: Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση

Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή

 «Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Άμεσες διπλωματικές κινήσεις στην Αθήνα μετά την τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα