Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω του Oruc Reis: Επικίνδυνη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω του Oruc Reis: Επικίνδυνη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

Σε συναγερμό έχουν τεθεί ξανά κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις, ύστερα από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex και να ξαναβγάλει το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis στη Μεσόγειο.

Ενδεικτικό της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει  εσπευσμένα σήμερα, αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο, από την Πορτογαλία, όπου είχε μεταβεί για συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από το λιμάνι τις Αττάλειας το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα κατευθυνθεί νότια του Καστελόριζου για έρευνες έως τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας.

Η Navtex βγήκε στις 23:33 το βράδυ της Κυριακής και είναι 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινά από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη – είναι οι δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Reis ξεκίνησε για τη Μεσόγειο

Το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησής του και ξεκίνησε για έρευνες στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε μέσω twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Ορούτς Ρέις ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε», αναφέρει στο μήνυμά του.

Το Reis, πάντως, φέρεται –σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ»- να αναχώρησε χθες το βράδυ από το λιμάνι της Αττάλειας έπειτα από την έκδοση της νέας NAVTEX. Αργά το βράδυ αγκυροβόλησε ανοιχτά του Ντεμρέ της Αττάλειας μαζί με τις δύο φρεγάτες που το συνοδεύουν. Το πρωί οι δύο φρεγάτες μετακινήθηκαν ανοιχτά της Κέκοβα στην Αττάλεια και αναμένουν εκεί.

Ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλεί η νέα παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis κοντά στο  Καστελόριζο με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα