Τουρκικό υπ. Άμυνας: Διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τουρκικό υπ. Άμυνας: Διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
Χαιρετίζει τη σύσταση του στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας επίσης ότι η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων –υπό τη νέα μορφή- θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

«Κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα βασικά θέματα. Η επόμενη συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και ο συντονισμός για την ασφαλή διέλευση των πλοίων και αεροσκαφών (στρατιωτικών στοιχείων, κατά λέξη) στην ανατ. Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ.

 ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την αποτροπή σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, επετεύχθη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

Μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του επετεύχθη συμφωνία των δύο πλευρών για τη δημιουργία τέτοιου μηχανισμού.

Συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. «Ύστερα από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα».

 Οι τεχνικές συνομιλίες αποσυμπίεσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν μια πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ύστερα από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η στρατιωτική αποσυμπίεσης μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, αναμένεται να εξεταστεί και στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προηγούμενο διάστημα δε, οι Βρυξέλλες είχαν αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, κάτι το οποίο πλέον συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, δεδομένης της απόσυρσης του Oruc Reis από την περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Ωστόσο, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη παραμένουν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με αποτέλεσμα την επιμονή της Κύπρου στην επιβολή περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας. Μάλιστα, η Λευκωσία είχε απειλήσει ακόμη και με «μπλοκάρισμα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Λευκορωσία, εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή δράση εναντίον της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα