Μητσοτάκης: Ελπίζω το μήνυμα της ΕΕ προς Τουρκία να είναι σαφές

Μητσοτάκης: Ελπίζω το μήνυμα της ΕΕ προς Τουρκία να είναι σαφές

Τις ελληνικές προσδοκίες για ένα σαφές μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία έθεσε  προς τους εταίρους μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης Πομπέο και εκτίμησε ότι ενίσχυσε την εθνική γραμμή και εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως εάν η Τουρκία δεν αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση, «η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ιδίως προς τη Γερμανία, η οποία δείχνει χαρακτηριστική απροθυμία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να «χαϊδέψει» την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση ενός αυτοματοποιημενου μηχανισμού επιβολής των κυρώσεων του πακέτου Μπορέλ εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, αλλά και την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί πριν από ένα χρόνο για τα πρόσωπα που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς η Λευκωσία έχει απειλήσει με βέτο στη Σύνοδο Κορυφής εάν θα ληθφούν άμεσα μέτρα, δεδομένου ότι η Άγκυρα εξακολουθεί τα παιχνίδια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Bundestag ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και ήπια όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. Η κ.Μέρκελ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάνει εκπληκτικές προσπάθειες στο προσφυγικό, σημείωσε ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να δει με προσοχή πως μπορεί να λύσει τις εντάσεις με την Αγκυρα.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός αύριο στις Βρυξέλλες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής θα έχει κατ ιδίαν συναντησεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία μάλιστα θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 7 Οκτωβρίου για να παραλάβει στη Θεσσαλονίκη το βραβείο «Θεοφανώ» για το πρόγραμμα Erasmus.

Μητσοτάκης: Το θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε ειδικότερα εξαιρετικά επιτυχημένες τις συζητήσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo, που ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στην Κρήτη. Επισήμανε ότι  από μόνη της μία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας -πόσω μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών- αποτελεί πολιτικό γεγονός, όμως, ειδικά στο χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε, εξέφρασε την άποψη ότι ήταν πολύ σημαντική.

«Παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε μάλιστα και  ένα αποχαιρετιστήριο tweet του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ το οποίο ανήρτησε πριν από περίπου μισή ώρα, όπου αναφέρθηκε στην εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Αμερικής αυτούς τους 12 μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επίσκεψής του.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε δε την άποψη ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο, όπως είπε "θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία", καρφώνοντας έτσι το ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύω ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις συζητήσεις με Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς, ενώ στις συζητήσεις στην Κρήτη προφανώς κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας.

Απόλυτη συμφωνία με ΗΠΑ για την αποφυγή μονομερών ενεργειών και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

«Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

Σε αμυντικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η παρουσία και μόνο του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα, την οποία και επέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού, λέει πολλά πράγματα για το μέλλον της αμυντικής μας συνεργασίας». Και εκτίμησε ότι και σε διπλωματικό επίπεδο όσα ειπώθηκαν για την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικά.

«Μην ξεχνάμε ότι προ ημερών ο κ. Pompeo ήταν και στην Κύπρο. Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις»

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο.

«Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης, λέγοντας τα στους υπουργούς για να τα ακούνε οι εταίροι.

Επανέλαβε δε την ξεκάθαρη ελληνική θέση: Ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.

«Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα