Υπουργείο Εξωτερικών: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Υπουργείο Εξωτερικών: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος, παρέπεμψε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Κατά τα λοιπά, η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Μισέλ - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε εν όψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

 Νέα Navtex από την Τουρκία - Ζητά την αποστρατικοποίηση της Λήμνου

Καμία διάθεση δεν δείχνει η Τουρκία να σταματήσει με προκλήσεις και με αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης,  ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση της νήσου Λήμνου.

Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
 
 «Το καθεστώς αποστρατικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, έχει παραβιαστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τουρκική Navtex.

TURNHOS N/W : 1185/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-09-2020 16:35)TURNHOS N/W : 1185/20
AEGEAN SEA
1. LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20.

Η νέα τουρκική Navtex δημοσιεύεται σε λιγότερο από δύο ώρες από το πέρας της τριμερούς τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική προεδρία είχε υποστηρίξει, μέσω ανακοίνωσής της αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα