Aπειλές σε εργαζόμενους από μετακλητούς του Μηταράκη: Κοιμάστε όρθιοι; Εχουμε πόλεμο

Aπειλές σε εργαζόμενους από μετακλητούς του Μηταράκη: Κοιμάστε όρθιοι; Εχουμε πόλεμο

Με πρωτοφανείς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, απειλές και εξωφρενικές απαιτήσεις αντιμετώπισε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης η αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την επομένη της καταστροφής στη Μόρια.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε λίγες μέρες μετά τη φωτιά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΥΤ, ο Κώστας Κωστάκος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μηταράκη, και ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Τάσος Μαντάγαρης, μοίραζαν σε κατάσταση παροξυσμού προφορικές διαταγές και προσβολές δεξιά κι αριστερά, αυτοσχεδιάζοντας υπό το κράτος πανικού, χωρίς γνώση του αριθμού και των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς γνώση του πλαισίου διοίκησης, απαιτώντας από διοικητικούς υπαλλήλους να σκάψουν και να μεταφέρουν σκηνές, αλλιώς θα απολυθούν.

Φαίνεται ότι λόγω της απειρίας τους σε συναφείς θέσεις, οι δύο μετακλητοί του κ. Μηταράκη μπέρδεψαν τον μηχανισμό του υπουργείου με στράτευμα και τον εαυτό τους με στρατάρχη, αγνοώντας ότι και στον στρατό ακόμα τον καλό διοικητή δεν τον κάνουν οι φωνές, αλλά η προετοιμασία, η γνώση, ο σχεδιασμός και η ικανότητα να εμπνεύσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»  oι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι στις 10 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν να παρουσιαστούν χωρίς άλλες εξηγήσεις στο πάρκινγκ του αεροδρομίου της Λέσβου. «Σε ερώτηση γιατί δεν μας λέτε πού θα μας πάτε, μας απαντά ο διοικητής ΥΠΥΤ κ. Μαντάγαρης ότι το προσωπικό γενικά της ΥΠΥΤ έχει αποδειχθεί πολλές φορές αναξιόπιστο, οι μεγαλύτερες διαρροές έχουν γίνει από το προσωπικό και έχει διαπιστώσει πολλές φορές ότι το λεπτό που φεύγει ένα email από τον υπολογιστή του το έχει λάβει το efsyn. [...]

Μετά τις 11.00 (ήδη από το πρωί καθόμασταν στο πεζοδρόμιο του αεροδρομίου, μέσα στον ήλιο οι περισσότεροι), επιβιβαστήκαμε οι μισοί σχεδόν σε ελικόπτερο Chinook και οι άλλοι μισοί σε δύο λεωφορεία. Οσοι μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο, προσγειώθηκαν στην κορυφή ενός λόφου, όπου δεν τους περίμενε κανένας για να τους καθοδηγήσει. Εψαχναν μόνοι τους να βρουν μονοπάτι να κατέβουν στο πεδίο βολής...

Αρκετές ώρες αργότερα από την άφιξή τους, ομάδα 4 στρατιωτικών ήρθαν και σάρωσαν την πλευρά που κατεβήκαμε με ναρκαλιευτές! Αναζητούσαν τυχόν νάρκες, εφόσον οι υπάλληλοι είχαν ήδη περπατήσει στο πεδίο βολής!

Στο πεδίο βολής ήδη βρίσκονταν οργανώσεις να στήνουν σκηνές, το Cargo ελικόπτερο της Πυροσβεστικής να φέρνει σκηνές και να το ξεφορτώνουν άλλοι δικοί μας υπάλληλοι, να τις κατεβάζουν κάτω στην πεδιάδα όπου στηνόταν ο νέος καταυλισμός.

[...] Οταν αναφέρθηκε ότι είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι και δεν είναι δική μας δουλειά να στήνουμε σκηνές ή να ξεφορτώνουμε υλικά, αλλά θα έπρεπε να μας καλέσουν όταν θα είχε στηθεί το καμπ για να κάνουμε την προβλεπόμενη δουλειά μας, η αντίδρασή του [κ. Μανδράγαρη] ήταν η εξής καθαρή απειλή: “...Περάστε στην άκρη όλοι οι διοικητικοί, κάντε μία λίστα με τα ονόματα να ξέρω ποιοι είστε και θα τα πούμε στο τέλος”.

Χωρίς νερό κρύο (φέρανε με πρωτοβουλία του διοικητή του ΚΥΤ κάποιες εξάδες αλλά επειδή δεν είχε πουθενά σκιά είχαν ζεσταθεί και δεν μπορούσες να πιεις), χωρίς φαγητό μέχρι τις 16.00 (οπότε έστειλαν από το κέτερινγκ του καμπ), χωρίς τουαλέτες. Οι περισσότεροι ήμασταν στα πρόθυρα ηλίασης, σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Οταν μετά από ώρες ρωτήσαμε τον κ. Λογοθέτη εάν υπάρχει κάποια πληροφόρηση πότε θα φύγουμε απάντησε: “Μη με ρωτάτε τώρα. Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά και είναι στα πρόθυρα να σας πουν (υπονοώντας ανωτέρους του) περάστε από το ταμείο να σας εξοφλήσουμε και να φύγετε”.

Σε συναδέλφους που στήνανε σκηνές, είπαν ότι όταν βγει η σύμβαση για 3+3 χρόνια θα ζητήσουν μόνο Γενικών Καθηκόντων ειδικότητες και όχι διοικητικούς.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η παντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά του διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού, μετακλητού κ. Κωστάκου, ο οποίος είχε έρθει από ώρα και μας κοιτούσε επίμονα ξεχειλίζοντας από οργή. Μας ρώτησε γιατί δεν δουλεύουμε. Οταν του είπαμε ότι κάποιοι βοηθήσαμε, απλά έχουμε κουραστεί αλλά γενικά θεωρούμε ότι δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά μας αυτές οι εργασίες, μας απάντησε “Αυτά ξεχάστε τα. Κοιμάστε όρθιοι; Εχουμε πόλεμο” και μας ζήτησε να στοιχηθούμε ανά ειδικότητα.

Οταν διαπίστωσε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν η πλειοψηφία, ούρλιαζε για το πόσο λάθος έχει κάνει στην κατανομή του προσωπικού κι ότι πρέπει να το αλλάξει αυτό. Μήπως βρίσκονται εκεί που τους “έταξε” ο κ. Μηταράκης; Στα γραφεία του Δήμου Μυτιλήνης; του υπενθύμισαν κάποιοι συνάδερφοι. Αυτό τον οδήγησε σε έκρηξη: “Κάντε μου μία λίστα με τα ονόματα όσων λείπουν αδικαιολόγητα, δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτό”. Σε έκκληση του διοικητή του ΚΥΤ κ. Μπαμπάκου να ηρεμήσει, τον αποπήρε, λέγοντάς του “Μη μου λες τι να κάνω, εγώ δεν παίζω”».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα