Μητσοτάκης: Παράθυρο ευκαιρίας με Τουρκία – Με ανησυχεί η Νavtex για την Κύπρο

Μητσοτάκης: Παράθυρο ευκαιρίας με Τουρκία – Με ανησυχεί η Νavtex για την Κύπρο

Τη διάθεση της Ελλάδας να ξεκινήσουν άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία εφόσον συνεχιστεί έμπρακτα η αποκλιμάκωση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της 24ης ετήσιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις διμερείς σχέσεις

Έθεσε όμως το ζήτημα της νέας τουρκικής Navtex στην ΑΟΖ της Κύπρου και τόνισε με νόημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διχαστεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα πρέπει να σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της Navtex σε περιοχή κυπριακού ενδιαφέροντος, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι περιμένει μία σκληρή στάση από τους εταίρους, διαφορετικά θα μπλοκάρει τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία.

Ο πρωθυπουργός πάντως ευλόγως δεν δεσμεύτηκε για τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική και δη την ευρωπαϊκή...

Ο κ.Μητσοτάκης καταρχάς επισήμανε ότι το ζήτημα έχει μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η συνολική ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν αποδέχεται τις μονομερείς σε δράσεις της Τουρκίας που πηγαίνουν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

«Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό από την αρχή: Είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε με την Τουρκία για το ένα θέμα που ήταν πάντα αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, που είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι συζητήσεις προχωρούσαν για πολλά χρόνια και πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά από το σημείο που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016. Και ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου βάσει ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε επίσης ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο χώρες διεκδικούν μία συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη, δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν προβαίνει σε μονομερείς δραστηριότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι: «Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε η Ευρώπη να εφαρμόσει τις κυρώσεις, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν θα εμφανιστεί διαιρεμένη σε αυτό το θέμα» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό που είδαμε ως ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης, θα συνεχιστεί και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες χωρίς απειλές».

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν έχει μιλήσει ο ίδιος με τον Ερντογάν, αλλά οι σύμβουλοι τους είναι σε επαφή και αυτό το χαρακτήρισε σημαντικό.

«Έχω πει ότι είμαι ανοιχτός σε διερευνητικές πολύ σύντομα και μόλις ξεκινήσουν, νομίζω ότι είναι προφανές πως όσο μιλάς δεν μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα» υπενθύμισε και στο σημείο αυτό τόνισε ότι: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βγάλει άλλη Navtex για την Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Δήλωσε όμως επίσης πως: «Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική και ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα προτιμούσα να πάω στη Σύνοδο σε ένα θετικό πλαίσιο παρά αρνητικό. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις».

Υπενθύμισε ότι είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μπορέλ, ότι η Τουρκία έχει μία επιλογή: Μπορεί να συνδιαλλαγεί με την Ευρώπη εποικοδομητικά ή να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα ότι το θέμα της Λιβύης είναι «κάτι που απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δείχνοντας ότι αναμένεται ζήτημα να θέσει και η Γαλλία για τους δικούς της λόγους.

Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να πάρει πρόσφυγες ή να αναλάβει επιστροφές μεταναστών

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι και για το μεταναστευτικό στη θεωρία υπάρχει μία συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που είναι ακόμη εφαρμόσιμη. Τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να σεβαστεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας, δηλαδή να αποδέχεται επιστροφές από τα νησιά ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Γενικότερα όσον αφορά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποδεχθεί οικονομικούς μετανάστες τη δεκαετία του ‘90 και πως πολλοί άνθρωποι βρήκαν στην Ελλάδα ένα νέο σπίτι και τα παιδιά τους νιώθουν και είναι Έλληνες πολίτες. «Ήταν ένα Success Story. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσει η Ελλάδα να ενσωματώσει ένα λογικό αριθμό ατόμων που θα λάβουν άσυλο και θα διαλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τομείς στην Ελλάδα που έχουμε πράγματι έλλειψη εργατικών χεριών» δήλωσε.

«Από την άλλη πλευρά το μεταναστευτικό είναι πολύ μεγάλο για μείνει στην Ελλάδα μόνο ή στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης η διαχείριση του» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η τραγική πυρκαγιά στη Μόρια έφερε το θέμα στο προσκήνιο και τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις της Κομισιόν, που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε δύο φορές ως Ευρώπη», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες ασύλου για όλους και επιμερισμός των βαρών σε μία διαδικασία ώστε κάθε χώρα να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης. «Θέλουμε να δούμε όλες τις χώρες- μέλη να υποδέχονται έναν αριθμό προσφύγων μέσω της μετεγκατάστασης.

Εάν αυτό καταστεί αδύνατο να αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές αλλά όλοι πρέπει να κάνουν κάτι. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι χώρες να λένε ότι αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ότι: «Έξι μήνες πριν ήταν αδιανόητο η Ευρώπη να δανειστεί ως υπερεθνική κοινότητα. Και όμως συνέβη» και εκτίμησε ότι η γερμανική Προεδρία ασχολείται ενεργά με το ζήτημα και η Κομισιόν θα παρουσιάσει μία αποδεκτή βάση διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα τον Μάρτιο υπερασπίστηκε τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές. Προστατεύουμε τα σύνορα, αλλά οι άνθρωποι πάντοτε θα έρχονται και όταν έρχονται θα πρέπει να τους φερόμαστε ανθρώπινα με ένα κοινό σύστημα ασύλου. Εάν τους αρνηθούμε το άσυλο, πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφής στις χώρες προέλευσης τους, αλλιώς το σύστημα δεν θα λειτουργεί» κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

 

newsbeast

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα