Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα - Διερευνητικές επαφές μόνο για την χάραξη ΑΟΖ

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα - Διερευνητικές επαφές μόνο για την χάραξη ΑΟΖ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, εφόσον σταματήσει τις προκλήσεις, μόνο για την χάραξη θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι διανύουμε μια περίοδο ευαίσθητη στην ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να απειλεί την σταθερότητα και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Προειδοποίησε δε την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας έχει αποφασιστεί.

"Η Τουρκία έχει χρόνο να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα με την αποχώρηση του Oruc Reis" και επανέλαβε ότι εφόσον υπάρξει συνέχεια και συνέπεια από την πλευρά της Τουρκίας, μπορεί να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το μοναδικό θέμα -όπως τόνισε- που υπάρχει εκκρεμότητα, αυτό της χάραξης θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έκλεισε δε τονίζοντας, ότι ¨"μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες".

Αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι το θέμα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. «Έχουμε συμφωνήσει και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε και προσέθεσε: «Μπορεί αυτή τη σκοτεινή στιγμή να τη διαδεχθεί μια φωτεινή εμπειρία. Η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή».

Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέμα της ΕΕ και της Τουρκίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ» ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο».

Ο κ. Μισέλ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «ικανότητα να δώσει απαντήσεις σε τόσο σύντομο διάστημα» και ανέφερε «την κινητοποίηση της ΕΕ» να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο κ.Μισέλ αναφέρθηκε και στο θέμα της επόμενης Συνόδου Κορυφής που θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

«Έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μονό υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά είναι υπόθεση της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε επίσης: «Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα