Τα γυρίζει η Τουρκία: Το Oruc Reis δεν αποσύρθηκε, επέστρεψε στην Αττάλεια για εργασίες συντήρησης

Τα γυρίζει η Τουρκία: Το Oruc Reis δεν αποσύρθηκε, επέστρεψε στην Αττάλεια για εργασίες συντήρησης

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει πως το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι διαδικασία ρουτίνας σε όλες του τις έρευνες, να επιστρέφει στο λιμάνι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για συντήρηση και αλλαγή προσωπικού και πως αργότερα θα συνεχίσει τις εργασίες του.

Την Κυριακή, ο τουρκικός Τύπος, όπως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραψε ότι η επιστροφή του τουρκικού σκάφους και η μη ανανέωση της σχετικής Navtex οφείλεται στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

 

Ελληνοτουρκικά: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή επιστροφή στις προκλήσεις;

Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν σε μια ουδέτερη στάση στην Κύπρο

Ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu έθεσε θέμα κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, ενώ αναφερόμενος στο Oruc Reis είπε ότι αποσύρθηκε στην Αττάλεια για συντήρηση.
 
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά των οποίων δεν έχει δοθεί η κυριαρχία στην Ελλάδα με συμφωνίες» και ότι η «Ελλάδα ερμηνεύει τα πάντα με βάση τα δικά της συμφέροντα και συμπεριφέρεται εγωιστικά».
 
Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριαρχίας μέσω των συμφωνιών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας πρέπει να αναγνωριστούν».
 
Από το λιμάνι του Κας όπου έδωσε την συνέντευξη, ο Ακάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα εξόπλισε κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών 18 νησιά, προσθέτοντας ότι αυτά αυξάνουν την ένταση και καταστρέφουν τον αμοιβαίο διάλογο. «Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις, τις προκλητικές συμπεριφορές που κλιμακώνουν την ένταση», σχολίασε, ενώ δεν έκρυψε την «ενόχλησή» του από την επίσκεψη της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, λέγοντας πως «έρχονται σε αυτά τα νησιά σαν να μην υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν. Ασφαλώς και μας ενοχλεί αυτό. Όλο εδώ έρχονται, για να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Αυτά, φυσικά, μας ενοχλούν, την τουρκική κοινή γνώμη μας. Το βλέπουμε ως προκλητικά και θρασεία. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται αυτά».
 
Ο Ακάρ συνέχισε αναφερόμενος στο Oruc Reis και το γεγονός ότι αυτό αποσύρθηκε στην Αττάλεια.
 
Είπε πως πρόκειται για «προγραμματισμένη δραστηριότητα ρουτίνας για συντήρηση και προμήθεια καυσίμων» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των σχεδιασμών θα γίνονται κινήσεις «μπρος και πίσω», καθώς και πως δεν «τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί».
 
Ακάρ: Να μη γίνει μεζές του Μακρόν ο ελληνικός λαός
 
Ο Ακάρ επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποιώντας την λέξη «μεζές», λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παραδοθεί στις πρωτοβουλίες που ηγείται ο Μακρόν, δεν πρέπει να γίνει μεζές στις επιχειρήσεις αυτοδιάσωσης του Μακρόν», χαρακτηρίζοντας την στάση του Μακρόν κατά της Τουρκίας ως «πολιτικές που έχουν χρεοκοπήσει». Για το σχόλιο του Γάλλου προέδρου, πως «ο τουρκικός λαός δεν αξίζει κυβέρνηση σαν κι αυτή του Ερντογάν», απάντησε ότι «προσπαθεί να σπείρει διχόνοια. Αυτή η προσπάθεια δεν έχει καμιά ανταπόκριση στον λαό μας».
 
Πρόσθεσε ωστόσο πως όλες οι πλευρές πρέπει «να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου το συντομότερο δυνατό και να προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα με τον αμοιβαίο διάλογο».
 
Τέλος, αναφορικά με την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «δεν θα μας οδηγήσει σε ειρήνη και λύση, αλλά σε μη λύση. Δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα