Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την Γαλλική ασπίδα

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την Γαλλική ασπίδα

Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να σφραγιστεί η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία η οποία έχει αποδείξει έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο πως στηρίζει την ελληνική πλευρά.

Είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δώσουν τα χέρια την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ωστόσο το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το βέβαιο είναι πως οι δύο ηγέτες που συνομιλούν τακτικά θα βρεθούν την ίδια μέρα στην Κορσική που συνεδριάζει η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει στην προμήθεια 20 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών "Refale" από τα οποία 8 θα είναι καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική προσθήκη στην αεράμυνα της χώρας μας, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, βάζει δύσκολα στην Τουρκία η οποία δεν διαθέτει γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη.

Παράλληλα όμως γίνονται συζητήσεις για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και με άλλες χώρες. "Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση. Ενδεχομένως, το φόρουμ της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης να χρησιμοποιηθεί για μία στενότερη συνεργασία, μπορεί και όχι. Είναι θέμα οριστικοποίησης στα επόμενα 24ωρα" δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας η οποία θα ενεργοποιηθεί, αλλά και την σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα της χώρας μας.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την Γαλλική "ασπίδα"

Την στιγμή που το "Oruc Reis" μέσω τουρκικής προπαγάνδας πλησιάζει προς το Καστελόριζο με τους Τούρκους να προκαλλούν δηλώντας πως βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού "Charles de Gaulle" θα βρίσκεται τα επόμενα 24ωρα στην περιοχή προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Είναι τέτοια η ανησυχία που επικρατεί στην Τουρκία που ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να ζητήσει από τον Εμμανουέλ Μακρόν να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας.

Με μήκος 260 μέτρα, πλάτος 64 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και πλήρες εκτόπισμα 42.500 τόνων, το "Charles de Gaulle" ισοδυναμεί με ένα κτίριο 25 ορόφων. Εκτός από τα πολεμικά ελικόπτερα και τα αεροσκάφη επιτήρησης, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 30 μαχητικά Rafale. Παράλληλα το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνοδεύουν πολεμικά πλοία αλλά και υποβρύχια τα οποία θα πάρουν θέση στην ανατολική Μεσόγειο προσφέροντας μια σημαντική "ασπίδα" απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Υποδείξεις Ερντογάν σε Μισέλ:Μαζέψτε τον Μακρόν για να βρούμε λύση με την Ελλάδα

Υποδείξεις στην ΕΕ και στους ηγέτες της κάνει ο Ερντογάν ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος στην διαμάχη του με την Ελλάδα. Η διαρροή μετά το τηλεφώνημα με τον Σαρλ Μισέλ που εξοργίζει.

Εμμονή με τον Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γραφείο της Προεδρίας έκανε διαρροή με όσα φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή (06/09/2020) για την ανατολική Μεσόγειο και την διαμάχη με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα τεστ για το πόσο ειλικρινής είναι και κάλεσε την Ευρώπη να κρατήσει αμερόληπτη στάση στην διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα. 

«Τα προκλητικά σχόλια και βήματα από ευρωπαίους πολιτικούς σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να βρεθεί λύση», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το γραφείο του.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα έχει κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι n ένα τεστ ειλικρίνειας από την οπτική του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην περιοχή», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες μέλη να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να είναι δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί σε όλα τα ζητήματα της περιοχής και ειδικά της ανατολικής Μεσογείου».

Παράπονα Ερντογάν σε Μέρκελ 

Παράπονα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις κινήσεις της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδόθηκε στο δελτίο του Open TV, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Μέρκελ και του Ερντογάν συζητήθηκε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μεγάλα παράπονα για τη Γαλλία, λέγοντας στη Μέρκελ ότι πρέπει η ίδια να κάνει κάτι προκειμένου η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Ουσιαστικά τη ρώτησε τι δουλειά έχει να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται «μέσα στα πόδια της Τουρκίας». Η Γερμανίδα καγκελάριος του απάντησε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες. Στη συνέχεια, δε, η Μέρκελ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα ξαναμιλήσουν αφότου η ίδια έχει επικοινωνήσει με Μακρόν και Μητσοτάκη. 

Μεταναστευτικό: Φρούριο ο Έβρος με drones, θερμικές κάμερες και θωρακισμένα τζιπ

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα