Με αντι - NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Με αντι - NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

H τουρκική NAVTEX

Xθες η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση εκδίδοντας νέα NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες του «Oruc Reis» εξέδωσε σήμερα (Δευτέρα 31 Αυγούστου) το βράδυ η Άγκυρα.

Η αγγελία (1093/20) αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας.

H NAVTEX αφορά μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα στέλνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και της Ρόδου. Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος της νέας τουρκικής πρόκλησης είναι ότι με την νέα αγγελία η Τουρκία επεκτείνει τις έρευνες μέχρι το όριο της ελληνογυπτιακής ΑΟΖ!

Όπως γίνεται κατανοητό και από τον σχετικό χάρτη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ, οι συντεταγμένες της νέας τουρκικής NAVTEX εφάπτονται με το σημείο Α, όπου βρίσκεται το ανατολικότερο άκρο των θαλασσίων ζωνών που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου (Μεσημβρινός 27.59).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα