Ασφυκτικές πιέσεις για διάλογο Αθήνας- Άγκυρας- Η κρίσιμη εβδομάδα και οι όροι

Ασφυκτικές πιέσεις για διάλογο Αθήνας- Άγκυρας- Η κρίσιμη εβδομάδα και οι όροι

Με το τέλος της τουρκικής navtex την Κυριακή που προκάλεσε επικίνδυνες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του "Oruc Reis" εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Προς σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουν Ε.Ε. και ΗΠΑ με το Βερολίνο να αναλαμβάνει εκ νέου ρόλο μεσολαβητή προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Την Τρίτη ο υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας θα επισκεφθεί την Αθήνα και στην συνέχεια την Άγκυρα με στόχο να μπουν οι βάσεις για την συνάντηση των δύο πλευρών με πιθανότερη ημερομηνία την 28η Αυγούστου.

Την στιγμή που οι Βρυξέλλες και η Αμερική καλούν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις και τις απειλές. Μετέτρεψε σε τζαμί ένα ακόμη ιστορικό μνημείο του χριστιανισμού που προστατεύεται από την UNESCO προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και προειδοποίησε για επιτάχυνση των επιχειρήσεων στην Μεσόγειο μέχρι το τέλος του έτους. Η Άγκυρα αν και δηλώνει υπέρ του διαλόγου, τα μηνύματα που στέλνει όλο αυτό το διάστημα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το "διπλωματικό κοστούμι" που ενίοτε φορούν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε επαγρύπνηση οι ένοπλες δυνάμεις

Το πολεμικό ναυτικό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα στην ανατολική Μεσόγειο και οι εντολή που υπάρχει είναι πως αν δεν αποχωρήσει το "Oruc Reis" μαζί με τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν, δεν θα απομακρυνθούν από την περιοχή. Τα τουρκικά ελικόπτερα πετούν συνεχώς νότια της Ρόδου προσπαθώντας να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια και να καταγράψουν τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων. Το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει τεταμένο από την στιγμή που στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προστεθεί στρατιωτικές δυνάμεις και από άλλες χώρες.

Στην αεροπορική βάση της Σούδας βρίσκονται τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), μία κίνηση, που έρχεται ως συνέχεια και της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή και δείχνει την ενίσχυση του άξονα Ελλάδος - Ισραήλ - Αιγύπτου και ΗΑΕ, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό διπλωματικό μήνυμα για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κρίσιμη εβδομάδα που θα κρίνει τον διάλογο

Η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Τη Δευτέρα αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλή η κύρωση των δύο ΑΟΖ που υπέγραψε η χώρα μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο οι οποίες θα ψηφιστούν την Τετάρτη. Μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας και θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και στην συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ θα δει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ ενώ την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει στο Βερολίνο η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις 28 Αυγούστου. Δεν αποκλείεται εκείνη την μέρα να υπάρξει μία επανάληψη της τριμερούς συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο με την συμμετοχή του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Οι όροι της Αθήνας για τον διάλογο

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, προσθέτουν ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει. Όπως έχει τονίσει ο Στέλιος Πέτσας θα πρέπει να υπάρξουν έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης από την γειτονική χώρα και ξεκαθαρίζουν πως το μοναδικό ζήτημα που θα συζητηθεί είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Στο Μαξίμου πάντως κρατούν μικρό καλάθι για το αν θα αποδώσει καρπούς η νέα προσπάθεια της Γερμανίας καθώς ο Ταγίπ Ερνογάν όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Πάντως στην κυβέρνηση τονίζουν πως δεν πρόκειται να προσέλθουν στον διάλογο, όσο η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί και να εκβιάζει, κάτι που έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός στους ευρωπαίους εταίρους.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα