Oruc Reis: Το τουρκικό πλοίο είναι και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Oruc Reis: Το τουρκικό πλοίο είναι και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στις 12.35 το σεισμογραφικό – ερευνητικό Ορούτς Ρέις εισήλθε εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Έχει πορεία δυτική – νοτιοδυτική και πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άγει ηχοβολιστικά μήκους 200ων μέτρων.  Συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να επιδοθούν σε πόλεμο νεύρων. Από τις 7.20 χθες, αργά το απόγευμα, που το Ορούτς Ρέις εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση ανατολική βορειοανατολική, διαφαινόταν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξέρχετο και της κυπριακής ΑΟΖ, που περιλάμβανε το υπόλοιπο τμήμα της παράνομης NAVTEX, που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας.

Στις 3 τα ξημερώματα το τουρκικό ωκεανογραφικό είχε εξέλθει της κυπριακής ΑΟΖ έχοντας χαράξει ρότα βόρεια, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Όμως, στις 5 άλλαξε πορεία, με κατεύθυνση νότια – νοτιοδυτική και πέρασε πάλι τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν ως έχουν, με ισχυρή παρουσία, σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής. Άλλωστε, η επιφυλακή δεν ήρθη ακόμα κι όταν βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 7.20 χθες αργά το απόγευμα.

Ερντογάν:«Η μόνη λύση ο διάλογος, δεν επιδιώκουμε την περιπέτεια» - Επικοινωνία με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ εντός της ημέρας

Στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάλλοντας κατά της Ελλάδας. Οπως είπε η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στις ελληνικές ενέργειες και επεσήμανε πως θα συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οπως είπε «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, η Τουρκία δεν επιδιώκει την "περιπέτεια"». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως "μοχθηρή" σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».   

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας». 

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα». 

Στην Ελλάδα οι γαλλικές δυνάμεις

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την επικοινωνία που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντάς του τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην Κρήτη έφτασαν ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο και δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale. Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι και κινείται το Oruc Reis στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το «μάτι» της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα παρακολουθεί στενά την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα