Εικόνες και βίντεο από την κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Εικόνες και βίντεο από την κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 13/8 στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η συγκεκριμένη άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.


Ερντογάν: Η κλιμάκωση των εντάσεων προκαλείται από την Ελλάδα – Ο διάλογος είναι η λύση

Στον διάλογο βλέπει τη λύση στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AKP ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις» τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Oruc Reis: Άλλαξε ξανά κατεύθυνση, κινείται νοτιοδυτικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι αυτή τη στιγμή, και εντός της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρυπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα.

Σήμερα τα ξημερώματα, ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από κυπριακή θαλάσσια ζώνη με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα