Γεραπετρίτης για κορονοϊό: Έχουμε και καλά και κακά νέα

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha την Παρασκευή, ρωτήθηκε και για τον κορονοϊό, αν, ειδικότερα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

«Υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε και καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι προφανή: έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι αναμενόμενη, από τη στιγμή που ανοίγουμε την αγορά του τουρισμού. Βεβαίως έχουμε πολύ περισσότερα τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απολύτως δηλωτικός της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά έχουμε δυστυχώς ένα πιο περιορισμένο επίπεδο συμμόρφωσης» κυρίως στις νεότερες γενιές. «Οι νέοι αισθάνονται ότι δεν πλήττονται από αυτήν την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Παγκοσμίως βλέπουμε ότι αφενός υπάρχει μια σοβαρότατη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, αφετέρου βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να μπορέσει να διαφύγει».

Ο ίδιος, συνέχισε: «Να πούμε και τα καλά νέα, τα κρούσματα είναι ένας δείκτης, αλλά οι πιο αξιόπιστοι δείκτες είναι αυτοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και εν τέλει τους θανάτους. Εκεί είναι που αποτυπώνεται ποιο είναι το αποτέλεσμα του ιού. Έχουμε μια μεθοδολογία ελέγχων πολύ υψηλού επιπέδου, θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και μέσω υμών τους τηλεθεατές, ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη δειγματοληψία. Είναι ένας αλγόριθμός ο οποίος στηρίζεται σε απολύτως ενημερωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο επιτυχίας σε εκείνους που ελέγχουμε», ανέφερε εμφατικά και συνέχισε: «Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις», υπογραμμίζοντας τη «θετική στάση» της Εκκλησίας, η οποία «είχε ήδη συστήσει να μην υπάρχουν λιτανείες».

Απηύθυνε όμως και μια «μικρή προειδοποίηση», όπως είπε, ότι «οι έλεγχοι θα κλιμακωθούν, χθες κι επειδή λαμβάνουμε κάθε μέρα ενημέρωση για τους ελέγχους, είχαμε περίπου 4.300 ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβλήθηκαν 190 κυρώσεις, σε 14 καταστήματα επιβάλαμε κλείσιμο/αναστολή λειτουργίας. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε, είναι ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης», ζήτησε κλείνοντας τη συνέντευξή του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα