Ανασχηματισμός σήμερα με άρωμα γυναίκας. Τα ονόματα

Ανασχηματισμός σήμερα με άρωμα γυναίκας. Τα ονόματα

Συνεχίζονται από το πρωί τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού σε πρόσωπα της κυβέρνησης που θα απομακρυνθούν, αλλά και σε πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν.

Ο πρώτος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι σήμερα γεγονός, με διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, αλλά με κύριο στόχο την ταχεία και στοχευμένη απορρόφηση και αξιοποίηση του «ευρωπαϊκού πακέτου’, στη βάση της Έκθεσης της Επιτροπής Σοφών- Για αυτό και ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία ως «ανασχηματισμός…Πισσαρίδη».

Ο πρωθυπουργός, από το απόγευμα χθες, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μην απαντούν στα τηλεφωνήματα δημοσιογράφων, αλλά όπως όλα δείχνουν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των αλλαγών αναμένεται να είναι ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Ο υφυπουργός Οικονομικών αναμένεται να προαχθεί σε αναπληρωτή υπουργό και να αναλάβει το συντονισμό της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, που πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει τον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Πληροφορίες έφεραν προς υπουργοποίηση και τον Πάνο Τσακλόγλου, μέλος της Επιτροπής Σοφών και πρόεδρο του ΣΟΕ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ –και, μάλιστα να αναλαμβάνει πιθανότατα το υπουργείο Εργασίας.

Κορυφαίοι υπουργοί δεν αναμενόταν να αλλάξουν, ενώ ερωτηματικό ήταν τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά και αν θα παραμείνουν στη θέση τους ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται και αν και από ποιον θα καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κράνη.

Ούτως ή άλλως, αναμένονται αλλαγές υφυπουργών και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, με την ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να προορίζεται για τη θέση του Γεράσιμου Θωμά, ενώ σε κυβερνητική θέση αναμένεται να αξιοποιηθεί και η ΓΓ Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ενδιαφέρον εμφανίζει ποια μέλη της ΚΟ της ΝΔ θα υπουργοποιηθούν, με τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο να έχει ακουστεί για τη θέση του υπουργού Τουρισμού και του Χρήστου Ταραντίλη –και-για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κυριακή κοντή γιορτή, όμως…
Μείζονα προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ταχύτερη δυνατή δημιουργία της κατάλληλης ομάδος κρούσης τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης, όσο και στο υπουργικό σχήμα, η οποία θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της απορρόφησης και κατ’ επέκταση αξιοποίησης του πακτωλού των κοινοτικών πόρων, ύψους 72 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας. Καθόλου τυχαίο, επίσης, πως χθες δόθηκε αργά το απόγευμα στην δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας και όχι το τελικό κείμενο, όπως διευκρινίζεται. Σύμφωνα με αυτήν, βασικός στόχος αναδεικνύεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που εξυπηρετείται από «δράσεις, που συστηματικά ενισχύουν την παραγωγικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις».

Βάσει των συντακτών του κειμένου, κεντρικός – μεσοπρόθεσμός στόχος της Ελληνικής Οικονομίας πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Εξάλλου, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει 14 διακριτές δράσεις για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

Η νυν ΓΓ, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναμένεται να πληρώσει την…ορφανή έως σήμερα θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, που…μετοίκησε στις Βρυξέλλες, ενώ για την αντίστοιχη θέση του Δημήτρη Κράνη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε προ ημερών, ακούστηκε έντονα η βουλευτής του Βορείου τομέα της Β’ Αθήνων, Ζωή Ράπτη, η οποία πάντως, υπάρχουν πληροφορίες, που τη θέλουν να οδεύει και στο Υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν ακουστεί ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές θα αφορούν και στους βουλευτές Χρήστο Ταραντίλη, Ιωάννη Μπούγα και Μαρία Κεφάλα.

Πολιτικά στελέχη με μακρά εμπειρία ερμηνεύουν την επιλογή του πρωθυπουργού να περιορίσει τούτη την ώρα τουλάχιστον στις απολύτως απαραίτητες τις διορθωτικές του παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα ως σαφή ένδειξη πως ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, πιθανώς να είναι υπόθεση κάποιων μηνών. Βέβαιο, είναι, επίσης, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούσε να δοθεί προς τα  έξω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση…χωλαίνει και ως εκ τούτου χρειάζονταν πιο βαθιές αλλαγές.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται κατά πληροφορίες να κάνει από τη Γενική Γραμματεία Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τις κυοφορούμενες αλλαγές, προϊδεάζουν για περιορισμένες παρεμβάσεις η καλύτερα προσθήκες στα Υπουργεία, που εμπλέκονται άμεσα με το project του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως το έθεσε μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, «οι κινήσεις, που θα ανακοινωθούν συνιστούν μη ανασχηματισμό και αποσκοπούν στην ενίσχυση του κυβερνητικού έργου». Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προδιαθέτουν πως κατά τα φαινόμενα οι αλλαγές δεν αφορούν σε υπουργούς και περιορίζονται σε αναβαθμίσεις υφυπουργών, βουλευτών και Γενικών Γραμματέων. Όλα τα προηγούμενα 24ωρα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κρίσιμες επαφές τόσο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και με τους Υπουργούς, τα υπουργεία των οποίων πρόκειται να ενισχυθούν. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναβαθμίζεται σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, και ο Νίκος Παπαθανάσης σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπλέον, έξτρα θέσεις Υφυπουργών αναμένονται μεταξύ άλλων στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα