Πέτσας: Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης μας οδήγησαν σε αυστηρότερα μέτρα

Πέτσας: Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης μας οδήγησαν σε αυστηρότερα μέτρα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στον κοροναϊό σημείωσε ότι από την ημέρα που ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο βλέπουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε, σχετικά με επιτυχία, τα εισαγόμενα κρούσματα.

Έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένους ελέγχους με βάση έναν ειδικό αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η επιτροπή των ειδικών, με αποτέλεσμα να έχουμε καλό έλεγχο στην είσοδο και καλή ιχνηλάτηση μετά. Άρα, τα εισαγόμενα κρούσματα, αυτήν τη στιγμή, δεν φαίνεται να είναι μεγάλο πρόβλημα, τόνισε, επισημαίνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό. «Αυτός είναι ο εχθρός. Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία μας οδήγησαν στην απόφαση να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους. Αναμένεται να επεκταθεί αυτό το μέτρο, εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων -ιδίως σε αστικά κέντρα- και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένα μέτρα σε χώρους συναθροίσεων, όπως τα μπαρ. «Είναι κάτι το οποίο το συζητά η επιτροπή των ειδικών, δεν έχουμε εισήγησή της ακόμη. Αλλά είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και περιμένουμε νεότερες εισηγήσεις. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει τακτικά και μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, θα έχουμε και τρεις φορές την εβδομάδα συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργών και ειδικών, υπό τον πρωθυπουργό, με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι η μη τήρηση των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Γι' αυτό τον λόγο θα προσπαθήσουμε να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Ήδη, ανακαλούνται άδειες, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και στα λεωφορεία και στο μετρό και στον ηλεκτρικό, για να μην υπάρχει συνωστισμός», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο μία ολόκληρη σχολική χρονιά να πάει εκ περιτροπής.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήδη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, όχι μόνο για τα σχολεία, αλλά για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, πάντα με γνώμονα την προστασία ιδίως των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού. Γιατί είναι άλλο πράγμα να αυξηθούν τα κρούσματα και είναι άλλο πράγμα να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα