Κορονοϊός: Μέρα παρά μέρα τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου - Δύο είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας

Κορονοϊός: Μέρα παρά μέρα τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου - Δύο είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας

Δύο είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας για τη μετάδοση του κορονοϊού στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά, Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Κίμωνα Δρακόπουλο.  Η ανησυχία αφορά κυρίως στα beach bars, τα club και τα Μέσα Μεταφοράς.  Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και η επιβολή τσουχτερών και λοιπών διοικητικών προστίμων. 

Την ίδια ώρα ενδέχεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στα Μέσα Μεταφοράς.  Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν ταχύτερες οι συνδέσεις παρά τον Αύγουστο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αυτό θα γίνει μέσω της πύκνωσης των δρομολογίων. Παράλληλα θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιπλέον άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο Μετρό για να επιτηρούν εάν οι πολίτες φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τρεις φορές την εβδομάδα ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Ακόμη ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους ειδικούς να «χτυπήσουν» εγκαίρως το καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού. Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις επόμενες ενημερώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συμμετέχει και λοιμωξιολόγος.

 

Πέτσας: "Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συνωστισμού"

Ανακοινώνοντας την τηλεδιάσκεψη και αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε κατά την ενημέρωση των πολτικών συντακτών ότι η αύξηση των κρουσμάτων "οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συνωστισμού. Η κυβέρνηση αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων. Χθες έγιναν 1178 έλεγχοι χθες και επιβλήθηκαν 177 πρόστιμα". "Λέμε όχι στον συνωστισμό, δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφύγουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμα τον πόλεμο".

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων επισημαίνουν τις τελευταίες ώρες και οι ειδικοί. Χαρακτηριστική είναι η ανησυχία που εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, κυρίως για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα: "Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα" είπε, προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Πρώτη σύλληψη στη Μύκονο για πάρτι

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία προχώρησε σε μια σύλληψη στο νησί της Μυκόνου. Συνελήφθη ένας ενοικιαστής βίλας, υπεύθυνος για πάρτι με πολλούς καλεσμένους και μεγάλο συνωστισμό. Συνολικά έχουν γίνει 15 έλεγχοι σε beach bar και κέντρα διασκέδασης στη Μύκονο. Τυπικά η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου περί διατάραξης κοινής ησυχίας. Σημειώνεται ότι χθες, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Μύκονο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχΐδης είχε επισημάνει το νομικό κενό που υπάρχει στις περιπτώσεις των πάρτι σε βίλες.

Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε 15 ημέρες

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα είναι 57. Τα 10 από αυτά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ άλλα 3 εισαγόμενα παρουσιάστηκαν αυτοβούλως. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η Αττική παραμένει στο "κόκκινο", αφού εντοπίστηκαν άλλα 18 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο.

Σε συνδυασμό με τα 11 στη Θεσσαλονίκη, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς στα αστικά κέντρα της χώρας, όπου παρατηρείται και συνωστισμός σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους χώρους και καταστήματα εστίασης.

Τα εγχώρια περιστατικά λοίμωξης Covid-19 ξεπέρασαν το τελευταίο 24ωρο το συμβολικό και ουσιαστικό φράγμα των 500 από την αρχή του Ιουλίου. Πλέον, δύο ημέρες πριν φύγει ο Ιούλιος έχουν καταγραφεί 535 κρούσματα θετικά στον κορωοοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική έχουν εντοπιστεί από την αρχή του Ιουλίου 192 κρούσματα.

Μέχρι χτες Τετάρτη νοσηλεύονταν τουλάχιστον 41 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε Μονάδες. Δύο εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν οι μισοί (21). Μέσα σε 15 ημέρες, από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου διπλασιάστηκαν.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές ειδικά για τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα θετικά δείγματα του κορονοϊού δεν προέρχονται τελικώς από τους τουρίστες αλλά από την κοινότητα. Κάτι που αποδίδεται στη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα που έχει όμως ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο φόβος των ειδικών αλλά και των Αρχών είναι μην ξεφύγει η κατάσταση εάν συνεχιστεί η χαλάρωση που παρατηρείται. Βέβαια, μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα είναι ελεγχόμενα και γνωστά, ωστόσο οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν. Ο φόβος και πάλι εστιάζεται στους ασυμπτωματικούς, οι οποίοι μπορεί να μη νοσήσουν αλλά θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους πολίτες.  

Οι τρεις περιοχές που φοβίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι περιοχές που προβληματίζουν δεόντως τους αρμόδιους είναι τρεις: το κέντρο της Αθήνας όπου εντοπίζονται σε τυχαίους ελέγχους παντού πλέον κρούσματα καθώς και δύο περιοχές στα δυτικά προάστια (Ζεφύρι και Λιόσια). Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας μεμονωμένα κρούσματα έχουν εντοπισθεί παντού και σχεδόν σε κάθε ενότητα. Από την άλλη φαίνεται ότι και στα δυτικά προάστια υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Γι' αυτό και έχει δοθεί εντολή να γίνονται πυκνοί έλεγχοι αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που οδηγούν στις περιοχές αυτές, ώστε - αν είναι δυνατόν - να εντοπίζονται χωρίς καθυστέρηση πιθανά ύποπτα κρούσματα. Πάντως, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούν στενά τα κρούσματα στην Αττική ώστε αν χρειασθεί να παρέμβουν. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους στο Λεκανοπέδιο βαίνει αυξανόμενος.

Οι τουρίστες

Από την άλλη, παρά τους αρχικούς φόβους πτωτική πορεία δείχνουν οι αριθμοί των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού σε αντίθεση με τον συνολικό αριθμό που δίνει το υπουργείο Υγείας για την Ελλάδα. Τα μέτρα στα χερσαία μας σύνορα φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, καθώς είναι σαφώς μειωμένα την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συνολικά 49 νέα εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 7 ημέρες. Τα 32 έφτασαν στην Ελλάδα αεροπορικώς, τα τέσσερα με πλοίο, ενώ τρία από αυτά ήρθαν από τα χερσαία σύνορα.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα) και στην Αττική, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την 1η Ιουλίου και για 19 ημέρες είχε καταγράψει μόνο ένα εισαγόμενο κρούσμα. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν ακόμη 16 νέα περιστατικά. Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία δεν κατέγραψαν κανένα εισαγόμενο κρούσμα.

Νέα κρούσματα ανά περιφέρεια

16 Αττικής

16 Στερεάς Ελλάδας

7 Ιόνιων Νήσων

6 Κεντρικής Μακεδονίας

6 Κρήτης

5 Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

5 Νοτίου Αιγαίου

2 Δυτικής Ελλάδας

1 Ηπείρου

1 Πελοποννήσου

1 Βορείου Αιγαίου

0 Δυτικής Μακεδονίας

0 Θεσσαλίας

Τα περισσότερα ενεργά εισαγόμενα κρούσματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αττική (26) και ακολουθούν τα Επτάνησα με 12 περιστατικά. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν έρθει από τη Σερβία, ενώ ακολουθούν οι επισκέπτες από τη Ρουμανία. Πάντως τελευταία στη λίστα βρίσκεται η Βρετανία.

Χώρες προέλευσης κρουσμάτων (συνολικά)

80 Σερβία

69 Ρουμανία

68 Βουλγαρία

27 Αλβανία

9 Βρετανία

Με πληροφορίες από Έθνος και thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα