Στο κόκκινο για τρίτη ημέρα Αθήνα και Άγκυρα - Σε επιφυλακή οι στόλοι στο Αιγαίο

Στο κόκκινο για τρίτη ημέρα Αθήνα και Άγκυρα - Σε επιφυλακή οι στόλοι στο Αιγαίο

Ηρεμία και έλλειψη κινητικότητας τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, μετά την κρίση που προκάλεσε η Αγκυρα με την παράνομη NAFTEX για έρευνες στην Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ και ο τουρκικός στόλος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποχωρήσει από την περιοχή, δεν εμφανίζει κινητικότητα.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τουρκικό ωκεανογραφικό να αποπλεύσει αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου, συνδέοντας την έξοδό του με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εκεί παρουσία του Ερντογάν.

Παράλληλα η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις αναθεωρητικές επιδιώξεις του στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαξιώσει καθώς στέκεται εμπόδιο σε βασικές της διεκδικήσεις στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα το Πεντάγωνο

Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» για τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν.

Πάντως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Στο Αιγαίο παραμένει σε πλήρη επιφυλακή ο Ελληνικός στόλος παρακολουθώντας από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων.

Εμπρηστικός ο Ερντογάν

Παρόλα αυτά ο τούρκος πρόεδρος δεν εγκατέλειψε τις εμπρηστικές δηλώσεις ενώ η Αθήνα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο. Ο Ερντογάν συγκάλεσε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο επαναβεβαίωσε την «ξεκάθαρη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής Bild το οποίο υποστήριζε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «απέτρεψε το βράδυ της Τρίτης σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας

Στην προκλητική στάση έναντι της Ελλάδας επιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται αμετανόητος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και σύμφωνα με την απόφαση τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Βερολίνο: «Θέλουμε συνετό διάλογο»

"Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά "αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά την επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, συνομίλησε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, οπού θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας άνοιξε γραμμή με το Κάιρο και συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η τελευταία ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι "οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ". Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί και εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά στο Γραφείο του στη Βουλή και θα ενημερώσει τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα Γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

-Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,

-Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,

-Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,

-Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 09:30.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα