Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους αρχηγούς - Τι ζητά Τσίπρας και Γεννηματά

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους αρχηγούς - Τι ζητά Τσίπρας και Γεννηματά

Από το γραφείο του πρωθυπουρού ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα του ΕυρωπαΊκού Συμβουλίου. 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου «Αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά στο Γραφείο του στη Βουλή και θα ενημερώσει τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα»

Ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

- Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

- Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

- Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.

- Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, στις 9:30.

Τσίπρας: Ενημέρωση της Βουλής και ΚΥΣΕΑ

Λίγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από του βήματος τόνισε ότι «Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων», αναφερόμενος στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον Πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε και σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ώστε να οργανωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας και ενημέρωση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο αποτροπής των κινήσεων της Άγκυρας.

«Καλώ λοιπόν τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.Και σήμερα να πράξει τα δέοντα. Να ενημερώσει τη Βουλή. Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα. Κύριε Πρόεδρε, θα αναμένω την παρουσία του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.Και επιφυλάσσομαι να λάβω εκ νέου το λόγο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση παρά το νοσηρό και διχαστικό πολιτικό κλίμα

«Αφού επί μήνες αρνείται τη χάραξη εθνικής στρατηγικής με τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, απαξιώνει την Εθνική Αντιπροσωπεία αρνούμενος να την ενημερώσει, απαξιώνει ακόμη και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, καθώς δεν συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, υπό τη πίεση της παρέμβασης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή, να ανακοινώσει πως θα ενημερώσει αύριο Πέμπτη τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση, παρά το νοσηρό και διχαστικό πολιτικό κλίμα που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά, με σχέδιο και με τη βοήθεια παρακρατικών μηχανισμών, ενορχηστρώνει, προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους» προσθέτει η Κουμουνδούρου και τονίζει: «Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απαλλάσσεται της υποχρέωσής του να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις και την ένταση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

«Εκτός εάν θεωρεί ότι αρκεί ως ενημέρωση των βουλευτών η απίστευτη αποστροφή του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, ότι "αιφνιδιάσαμε την Τουρκία!"», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κουτσούμπας: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εισπράττετε από τους συμμάχους σας δηλώσεις περί "αμφισβητούμενων υδάτων"»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι το χτεσινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια μέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, «αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι "σύμμαχοί" σας ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ το μόνο που κάνουν είναι να "νίπτουν τας χείρας τους" μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια».

«Μάλιστα η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για "αμφισβητούμενα ύδατα" στο χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης» επισήμανε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια τα εξής: «Τόσο εσείς κύριοι της ΝΔ όσο και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ κάνατε σημαία της εξωτερικής σας πολιτικής τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, παραδίδοντας όλη τη χώρα για αμερικανικές βάσεις, με το πρόσχημα και της προστασίας από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα; Να εισπράττετε από τους συμμάχους σας δηλώσεις περί "αμφισβητούμενων υδάτων". Είστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό! Δεν μπορεί να σας έχει κανείς εμπιστοσύνη».

Γεννηματά: Ήρθε η ώρα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ως το μόνο μέτρο το οποίο μπορεί να "πονέσει" τους γείτονες ζήτησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Αρχίζοντας την ομιλία της στη Βουλή με τα ελληνοτουρκικά η κα Γεννηματά δήλωσε δικαιωμένη για όσα είχε προβλέψει επισημαίνοντας ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και την οδηγεί σε νέες παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαιρέτισε τις αυριανές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς επέμεινε ωστόσο στη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών: "Θα είχαμε αρραγές μέτωπο. Θα ήταν ισχυρή η φωνή μας. Δεν αρκούν οι αυριανές συναντήσεις. Έχει έρθει ώρα να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γιατί τώρα είναι η ώρα της ομοψυχίας. Αφήστε τη μυστική διπλωματία. Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων" είπε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι με τρόπο αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση παζαρεύει τη στήριξη στα εθνικά θέματα.

Αναφερόμενη στο θέμα της συζήτησης στην Ολομέλεια η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι νούμερο ένα πολιτικά υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας ο οποίος και σήμερα εξακολουθεί να καλύπτει όσους έστησαν μαγαζιά και παρακρατικούς μηχανισμούς. "Είναι αποκρουστική η εικόνα με τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες. Θύλακες παρακράτους. Τι σχέση έχουν αυτά με προοδευτική δύναμη και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα; Μαγαζιά και παραμάγαζα. Και τώρα προστίθενται και οι φρικιαστικές αποκαλύψεις για το Μάτι" είπε

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία, αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ικανοποίηση αλλά και έντονο προβληματισμό ενημερωθήκαμε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι αποφάσισε να δει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ικανοποίηση γιατί μετά από πάρα πολύ καιρό πράττει το αυτονόητο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και προβληματισμό γιατί δεν κάνει το πρέπον, να γίνει δηλαδή πραγματική σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και την αποφεύγει. Εδώ λοιπόν λέμε τα εξής: ο Έλληνας πρωθυπουργός ή έχει συμφωνήσει προκαταβολικά κάποια πράγματα και δεν θέλει να διαρρεύσουν ή είναι αποφασισμένος να πάει μόνος του μέχρι τέλος για ένα θέμα που είναι εθνικό και δεν είναι προσωπικό.

Εμείς ως Ελληνική Λύση, ζητούμε από τον πρωθυπουργό α) επίκληση από τον ίδιο του άρθρου 42 της Ε.Ε, β) σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για να αποφασιστούν οι κανόνες ή όχι εμπλοκής από τους στρατιωτικούς, γ) πραγματική σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και δ) και το σημαντικότερο για εμάς, να πετύχει ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία την εθνική ομοψυχία χωρίς καμία διάθεση προσωπικής προβολής και κυρίως διάρρηξης του εθνικού μας ιστού».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα