Τσαβούσογλου: Ξεκινήσαμε διάλογο με την Αθήνα - Μυστική τριμερής στο Βερολίνο

Μυστική συνάντηση Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας έλαβε χώρα χθες στο Βερολίνο, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και επιβεβαίωσαν πηγές από το Μεγάρο Μαξίμου.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μια πληροφορία που δεν είχε γίνει γνωστή πως ξεκίνησαν συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας με γερμανική διαμεσολάβηση.

Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους , περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε Τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος!᾽᾽ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο. Ο τούρκος υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση αυτή».

Η Γερμανία έχοντας την προεδρία της ΕΕ λειτούργησε ως "μεσολαβητής ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά το βαρύ κλίμα μετά την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σο9φία σε τζαμί.

Από την ελληνική πλευρά μετείχε η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουράνη.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζεται πως είναι σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους και παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του Open TV και του Έθνους Σπύρο Μουρελάτο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία πάνω στο μοναδικό ζήτημα που έχουμε σε εκκρεμότητα και έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Απίστευτος Ερντογάν: Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων

Μουφτής Κομοτηνής: Προκλητική και αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ η μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα