Η πολυδιαφημισμένη αλληλεγγύη της Ευρώπης έχει πάει περίπατο

Σιγή ιχθύος εξακολουθούν να τηρούν οι ΗΠΑ τόσο για το θέμα της Αγίας Σοφίας, όσο και για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους Μιχάλη Ιγνατίου «πληροφορίες αναφέρουν - όπως άλλωστε μας ενημέρωσε και ο Μάθιου Πάλμερ - ότι Ουάσινγκτον και Άγκυρα συνεχίζουν μία συζήτηση για την ανάγκη μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχουν αποτελέσματα. Όμως θεωρώ ότι πριν από την άνευ προηγουμένου πρόκληση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπήρξε πίεση για τη διεξαγωγή συζήτησης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ίσως και να το σκεφτόταν ο πρωθυπουργός αλλά τώρα πιστεύω, ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβεί».

«Από την πλευρά του ο Τραμπ εξακολουθεί να μην αντιδρά για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, οι ομογενείς υποστηρικτές του καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να τον κάνουν να παρέμβει, ενώ εκφράζουν την ευχή να το κάνει. Οι ομογενείς είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Η σημερινή του δραστηριότητα περιλαμβάνει επιθέσεις κατά των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και εναντίον του Fox News. Τέλος παραμένει άγνωστο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ» συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Από την άλλη πλευρά, ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους κληθείς να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είπε ότι «τα νέα δεν φαίνεται να είναι τόσο καλά από τις Βρυξέλλες. Πολλοί περιμέναμε να ακούσουμε έστω μία προειδοποίηση για κυρώσεις εάν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Όμως κάτι τέτοιο δεν το είδαμε. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου προσπάθησαν αλλά νομίζω ότι δεν πήραν ότι ήθελαν. Η γνώμη μου είναι ότι οι Ευρωπαίοι στο μοναδικό πράγμα που είναι καλοί, είναι να συνεδριάζουν με τις ώρες, να μην συμφωνούν στο τέλος και να ορίζουν νέα συνάντηση για να συζητήσουν εκ νέου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε ακολούθησαν τα βήματα των αρχηγών τους. Δεν έπρεπε να περιμένουμε κάτι παραπάνω. Θέλει να πάρει κάποιος εξ αυτών μέτρα; Εκτός της Γαλλίας δεν το βλέπω. Δεν αναφέρομαι στο θέμα της Αγίας Σοφίας - καμία χώρα δεν πρόκειται να πάρει μέτρα - αλλά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Από το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά, από τις Βρυξέλλες βγαίνει ότι από τις 27 χώρες της Ε.Ε. πέντε με έξι υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Θεωρώ ότι η πολυδιαφημισμένη αλληλεγγύη της Ευρώπης έχει πάει περίπατο προ πολλού. Οι Ευρωπαίοι είναι ανύπαρκτοι». κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Έθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα