Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για διαδηλώσεις: Βάζουμε κανόνες - Φέρνετε το ν/σ από φόβο

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για διαδηλώσεις: Βάζουμε κανόνες - Φέρνετε το ν/σ από φόβο

Με την βεβήλωση του μνημείου της Μαρφίν από διαδηλωτές άρχισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας από την οποία ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις.

"Η τυφλή βία λέγεται φασισμός"

"Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. "Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864" είπε και πρόσθεσε "Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα".

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. "Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Σε μια Δημοκρατία δεν υπερισχύει το δικαίωμα του ενός στο δικαίωμα του άλλου"

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι επί της δικής του διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε πορείες και θύμισε σχετικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα, την απαγόρευση προγραμματισμένης διαδήλωσης αστυνομικών: "Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει".

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μπαίνουν κανόνες στις διαδηλώσεις, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα. Ξεκαθάρισε ότι οι συναθροίσεις δεν απαγορεύονται, τονίζοντας πάντως πως ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών δεν μπορεί να παραλύει την οικονομική δραστηριότητα του κέντρου της πόλης. Στόχος το νομοσχεδίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι να βάλει τάξη στο χάος που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και συμπλήρωσε: "Το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ. Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε. Έχουμε πάρει πολιτική νομιμοποίηση και το κάνουμε πράξη".

"Μιλούν για σχέδια καταστολής όσοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των "μαγαζιών" τους"

Ευθεία αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις αποκαλύψεις από τη μήνυση Καλογρίτσα και από το ηχητικό ντοκουμέντο του διάλογου Μιωνή - Παππά. Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στις επικρίσεις περί "αντιδημοκρατικών διατάξεων", ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κριτική αυτή "θρασύτατη από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς".

"Να μην μιλούν για σχεδια καταστολής όσοι έχει αποδειχθεί ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των "μαγαζιών" τους όπως έλεγαν" πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες, δικαιοσύνης και λογικής

"Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες, δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "γιατί όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων".

Έσχατο μέτρο η διάλυση μιας συγκέντρωσης, μόνο εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις, ενώ οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών

"Ο νέος νόμος ασφαλώς και δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις ή πορείες. Θέτει ωστόσο ένα πλαίσιο για το πώς θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις που απασχολούν καθημερινά τις πόλεις μας" είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι "η διάλυση μιας συγκέντρωσης είναι πάντα το έσχατο μέτρο και θα αποφασίζεται μόνο εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις ή απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα κάποιου". "Και πάλι όμως οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών" πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι "δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης και ο οργανωτής της συγκέντρωσης θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος των διαδηλωτών και ο κύριος συνομιλητής του ειδικού διαμεσολαβητή από την πλευρά της πολιτείας. Προβλέπεται παντού στην Ευρώπη. Αυτός θα μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης".

Κλείνουν σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Κινητοποιήσεις για τις διαδηλώσεις

Τσίπρας: Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας». «Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος» και πως δεν έχει άλλη επιλογή από το «να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και εν συνεχεία, εφόσον θέλει να δώσει διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είπε. «Με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση». «Με διαφάνεια και λογοδοσία, όχι έτσι», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα